11.02.2020.

14:35

Foto:

Vesti

OTKRIVAMO! Evo ko stoji iza lažne vesti o SMRTI RATKA MLADIĆA! Juče napravio profil, a onda osmislio PAKLENI PLAN

Mnogi mediji preneli su tvit sa navodnog profila Bisere Turković, ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, u kome je ona navela da je dobila informacije o smrti Ratka Mladića.

Ubrzo je iz Haga stigao demant ove informacije, a na pomenutom lažnom Tviteru je navedeno da je taj profil napravio Tomaso de Bedeneti, italijanski novinar poznat po pravljenju lažnih vesti i intervjua.

Tomazo de Benedeti je ranije napravio lažne naloge svetskih vođa na „Tviteru“, a jedna od njegovih vesti bila je da je umro Gorbačov. To je navodno saopštio šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer. Ranije je De Benedeti „sahranio“ rimskog papu, Kastra, Almodovara...

Vesti je počeo da izmišlja 2000. godine, kada je objavio izmišljeni intervju sa jednim piscem.

- Socijalni mediji su najnepouzdaniji izvor informacija na svetu, ali im mediji veruju zbog potrebe za brzim izveštavanjem - kaže on, prenele su ranije Novosti.

Benedeti je u prošlosti uspevao da prevari italijanske medije, koji su objavljivali njegove lažne intervjue sa piscima, najčešće iz Amerike, kao što su Džon Grišam, Artur Miler, Filip Rot i Gor Vidal.

Pošto je razotkriven, okrenuo se internetu, pišući mejl „Herald tribjunu“ u kojem je kritikovao rat u Libiji, potpisavši se kao Umberto Eko. Kada su ga objavili, pozvao ih je i rekao o čemu je reč...

Njegov lažni nalog italijanskog premijera Marija Montija je pratio predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

TOMAZOVI LAŽNI TVITOVI

* Njegova svetost Benedikt 16. je preminuo. Sa velikom tugom i bolom vam saopštavamo ovo - 8. mart 2012.

* Napad na avganistanske civile je objava rata - 12. mart

* Vest o smrti Fidela Kastra mi je potvrdio potpredsednik EU, Oli Ren - 6. mart

* Španska vlada je objavila vest o smrti Pedra Almodovara - 23. mart

Tagovi: