15.04.2020.

18:43

Foto:

Vesti

SRBIJO, TREBA LI TI VEĆI DOKAZ DA TE EU NEĆE?! Zemlje Zapadnog Balkana izuzete iz sistema dozvola za izvoz medicinske opreme iz EU! ŠTO SE TIČE BRISELA KORONA MOŽE I DA NAS...

- Novi sistem za dozvolu izvoza medicinske opreme, koji će važiti 30 dana počev od 26. aprila, neće se odnositi na zemlje Zapadnog Balkana koje su uključene u proces duboke integracije sa EU - najavila je Evropska komisija.

Nova uredba koja treba da stupi na snagu 26. aprila sužava sistem dozvola samo na izvoz zaštitnih maski, navodeći da je to jedina preostala kategorija zaštitne medicinske opreme gde su dozvole i dalje potrebne kako bi se "obezbedila potrebna snabdevenost i zaštitilo zdravlje Evropljana".

Ranije ovog meseca ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana su u zajedničkom pismu zatražili od EU da izuzme ovaj region iz sistema restrikcija izvoza zaštitne medicinske opreme u kontekstu pandemije koronavirusa, navodeći da bi "izuzetak od ovih striktnih pravila poslao pozitivan signal svim evropskim građanima da je solidarnost Evrope ključ za prevazilaženje ovog velikog izazova".

PUTINOVA TUŽITELJKA ZNA NEŠTO O KORONI ŠTO ĆE... Poklonska: Proveriti sve biološke laboratorije u svetu, TU TREBA TRAŽITI ODGOVOR!

Novi sistem dozvola koji je predložila Evropska komisija izričito traži od zemalja članica da, "u duhu međunarodne solidarnosti", odobre izvoz u slučaju hitnih medicinskih isporuka za humanitarnu pomoć, kao i da zahteve za opremom rešavaju ekspeditivno.

Zemlje članice biće obavezne da prilikom izdavanja izvozne dozvole konsultuju Evropsku komisiju, koja će svoje mišljenje davati u roku od 48 sati, na osnovu uvida u stanje ponude i potražnje na evropskom tržištu, saopšteno je u Briselu.