23.04.2020.

14:38

Foto:

Vesti

U NAŠU ZEMLJU NIKADA NIJEDAN MIGRANT NIJE VRAĆEN IZ AUSTRIJE Lazarov: Obradović ili ne poznaje međunarodno pravo ili svesno obmanjuje građane

"Ili Obvradović ne poznaje međunarodno pravo ili svesno obmanjuje građane ponavljanjem neistina o vraćanju migranata iz Autrije u Srbiju", kaže Lazarov u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima, te podseća da ne postoji nikakav Sporazum između Srbije i Austrije o vraćanju odbijenih tražilaca azila iz trećih država.

Niti je potpisan, niti postoji namera da se naša zemlja na tako nešto obaveže, tvrdi Lazarov i podseća da je Srbija potpisala Sporazum o readmisiji sa Evropskom unijom 2007, a 2010. i poseban Protokol sa Austrijom.

"Tvrdnja Obradovića da se navedeni Sporazum i Protokol, koji su potpisali njegovi današnji koalicioni partneri, odnosi samo na državljane Srbije predstavlja apsolutnu neistinu. Teško mi je da poverujem da Obradović nije mogao da izdvoji malo vremena i pročita ova dokumenta, jer bi tada video da se u prvom poglavlju Sporazuma o readmisiji sa EU navodi da se odnosi i na državljane trećih država", navodi Lazarov, koji je i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje.

Informer

On navodi i da Obradović svesno ili nesvesno ne pravi razliku između međunarodnog sporazuma i radnog aranžmana.

"Radni angažman predstavlja samo operativni dokument koji precizira tehničke detalje readmisije, koji ne zahteva usvajanje od strane Vlade Srbije i Narodne skupštine", ističe lazarov.

"Sporazum o readmisiji iz 2007. godine je svakako prošao kroz tu proceduru upravo u vreme vlasti sadašnjih koalicionih partnera Boška Obradovića", naveo je Lazarov i ponovio da u našu zemlju nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije.

Kako kaže, radnim aranžmanom jasno je precizirano da u svakom pojedinačnom slučaju Austrija mora nesumnjivo da dokaže da je migrant iz trećih zemalja ušao u njihovu zemlju iz Srbije i u tom slučaju za vraćanje je neophodna eksplicitna saglasnost Srbije.