04.05.2020.

22:30

Foto:

Vesti

CRNOGORSKI PREDSEDNIK OPET PRITISKA SPC! Policija legitimisala vernike, a zatim zatvorila SPC!

Naime, režimska policija je u nedelju u crkvi Hristovog Vaskrsenja u Podgorici legitimisala prisutne vernike, a zatim naredila da se crkva zatvori!

Ovo je potvrdio i starešina ovog hrama protojerej Dragan Mitrović.

“U crkvi Hristovog vaskrsenja u skladu sa odlukom Nacionalnog koordinacionog tela održana je liturgija bez prisustva građana, a potom su vernici jedan po jedan, ulazili u crkvu, pridržavajući se fizičke distance i ostalih preporuka Instituta za javni zdravlje. Nedugo zatim, nekoliko uniformisanih policajaca, bez pismenih naloga, na vratima hrama, u prostoru koje je vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, legitimisao roditelje sa decom i druge građane. Kada su videli da je sve ispoštovano, tražili su da svi imaju rukavice, a nakon toga odlučili da crkva mora da se zatvori, zato što po njima nije ispoštovana mera fizičke distance. Ne možemo da se otmemo utisku da je reč o planskom i kontinuiranom pritisku na crkvu”, stoji u saopštenju protojereja 
Mitrovića. 

Moj ugao

MARKO KOVAČEVIĆ 
PORTPAROL NSD

Bezbožnička vlast u Crnoj Gori lako opravdava šverc pola tone kokaina, ali teško opravdava i prašta potrebu vernog naroda da bude u svojim svetinjama. Zbog toga se vrši otvorena diktatura nad pravoslavcima u Crnoj Gori kao osveta za litije.

Komentarišući ove pritiske, sveštenik SPC u Crnoj Gori Miajlo Backović kaže da je skandalozno to što policija dolazi na vrata crkve, a da pri tom nemaju nikakav nalog za to.

- Ovo zastrašivanje vernika traje od početka pandemije i jasno je da se na ovaj način ne štite građani od širenja virusa, već da se želi obračunati sa crkvom. Na licu tih službenika policije vidimo da ni njima nije lako, oni po njihovim rečima moraju da izađu na teren kad dobiju prijavu. Crkvu i vernike ništa ne može uplašiti i svaki njihov udar na crkvu samo jača našu odlučnost da crkvu i svoj identitet branimo - poručuje Backović.