06.05.2020.

10:58

Foto:

Vesti

UPRAVO POČEO SAMIT EPP! Vučić na video konferenciji o Zapadnom Balkanu! (VIDEO)

Na video konferencijskom sastanku, govore predsednik EPP Donald Tusk, predsednica EK Ursula Von der Lajen, potpredsednici EPP Dejvid Mekalister, Hohanes Han i Marija Gabrijel.
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана 6. Мај 2020. у 2:30 PDT

Takođe, na Samitu učestvuju i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik bugarske vlade Bojko Borisov, predsednik Rumunije Klaus Johanis, predsednik Kipra Nikos Anastasijades, premijer Slovenije Janez Janša. . .

Informer

Kasnije u toku dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće i na video konferencijskom samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, u organizaciji predsedavajuće EU Hrvatske, a kojem će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Grupa Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, pred današnji samit lidera EU i Zapadnog Balkana, pozvala je na podršku i jačanje EU perspektive zemalja regiona.

"U ovim vremenima punim izazova važno je da budemo uz Zapadni Balkan. Solidarnost je ključ", poručila je poslanica Kinaga Gal ispred EPP grupe.

EPP grupa, kao najjajča poslanička grupa u Evropskom parlamentu, ukazuje na geopolitičke posledice pandemije COVID19 i upozorava da Zapadni Balkan "ne sme da upadne u zamku ruskih dezinformacija".

"Region ima bolju budućnost sa EU", navodi portparol EPP spoljnu politiku Mihael Galer.

On dodaje da Evropljani moraju krizu COVID19 preokrenuti u priliku i zajedno rešavati posledice pandemije, dodajući da je najavljeni evropski finansijski paket pomoći regionu ”pozitivan razvoj dogođaja”.

U grupi EPP očekuju da se na današnjem samitu EU Zapadni Balkna potvrdi i početak pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju.

"Sada je vreme za jednistvo. Početak pritupnih pregovora je zapravo odbrana našeg načina života i uticaja u svetu. EU mora da bude pouzdan i transprentan partner", poruka je EPP.

Grupa EPP naglašava i ulogu hrvatskog pemijera Andreja Plenkovića koji je je tokom hrvatskog predsedavanja Savetom EU držao Zapadni Balkan među EU prioriteima.