25.05.2020.

19:08

Foto:

Vesti

Crna Gora nije “otvorila granice svima osim Srbima i Srbiji” (ISPRAVKA)

Tvrdnje da je Crna Gora otvorila granice za sve “osim za Srbiju i/ili Republiku Srpsku”, koje su objavljene u naslovima brojnih portala, nisu tačne - što se vidi i iz samog članka kojeg su ovi portali prenijeli sa stranice RTCG:

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je danas da će Crna Gora, u skladu sa odgovarajućom procenom u vezi sa epidemijom korona virusa, u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje. Marković je na pres konferenciji u Podgorici rekao da će kriterijum biti najmanje 25 obolelih na 100.000 stanovnika, prenosi RTCG. On je najavio da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom. 

Granica Crne Gore je, dakle, otvorena za samo devet evropskih zemalja, a ne za sve osim za Srbiju i Republiku Srpsku.

Dalje, tvrdnja da Crna Gora dozvoljava ulazak svima “osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske”, jednako je netačna, budući da se odluka odnosi na države, a ne na narode ili bilo koje etničke grupe. Dodatno, isticanje Republike Srpske u ovakvim naslovima predstavlja posebno besmislenu tvrdnju, jer stvara utisak da se odluka odnosi samo na građane/ke RS, ali ne i na ostale građane/ke Bosne i Hercegovine - države čiji je RS dio. 

Posebno je manipulativna tvrdnja objavljena na portalu Snews, koja eksplicitno spominje da “građani Srbije i eniteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini od 1. juna neće moći da putuju u Crnu Goru”. Ova tvrdnja, koja se nalazi u samom uvodu članka, ostavlja dojam da se radi o konkretnoj odluci crnogorske vlade da građanima/kama Srbije i Republike Srpske zabrani ulazaku zemlju, što nije tačno. 

Tvrdnja da Crna Gora ne otvara granice sa Srbijom "zbog srpske crkve", koju je objavio isti portal, predstavlja parafraziu izjave Ivice Dačića koju je 25.5. objavio Blic. Međutim, u naslovu ovog članka nije naznačeno da se radi o njegovoj izjavi, pa isti ostavlja dojam da se radi o odluci crnogorskih vlasti - što, također, nije istina. 

Ni tvrdnja iz naslova portala Alo prema kojoj "Podgorica koristi koronu za prisilnu asmilaciju" u samom članku nije nikako obrazložena, te nije jasno na šta se ona konkretno odnosi, niti kako je povezana sa izvještajem o odluci crnogorske vlade. 

Činjenica jeste da bi, prema kriteriju kojeg je Marković naveo, i neke druge zemlje trebale biti na ovom spisku, prije svega BiH koja ima oko 16 oboljelih na 100.000 stanovnika, ali na primjer i Slovačka te Sjeverna Makedonija koje također imaju manje od 25 oboljelih na sto hiljada stanovnika. Također, prema podacima sa iste stranice, Poljska (čiji građani od 1. juna mogu putovati u Crnu Goru), trenutno ima oko 28 oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

Sudeći prema tome, jasno je da vlada Crne Gore ovaj kriterij ne primjenjuje dosljedno, no i dalje je sigurno da ni Srbija ni BiH nisu jedine države prema kojima Crna Gora ne otvara granice 1. juna.