27.05.2020.

22:00

Foto:

Vesti

PALMER O BOJKOTU: To nikad nije bilo dobro rešenje

 

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer ocenio je da uslovi za parlamentarne izbore u Srbiji "nisu idealni, ali da bojkot nije rešenje".

Informer

Američki diplomata za Glas Amerike kaže i da SAD razumeju neke od argumenata opozicije da izborni uslovi nisu fer, ali ukazuje da će se njen glas slabije čuti ako izađe iz političke arene.

- Kada je reč o izborima 21. juna, mi bismo želeli da građani u Srbiji imaju najveći mogući izbor, važno je da u demokratskom procesu postoji pravi izbor i ohrabrili smo sve političke partije da ucestvuju. Bojkot skoro nikad nije dobro sredstvo da se izrazi nezadovoljstvo. Pozdravljamo odluku onih koji su odlucili da učestvuju i nadamo se da će gradani Srbije, kada izađu na birališta 21. juna, imati koga da biraju - kazao je Palmer.

Povodom ocena pojedinih stranih i domaćih organizacija da je "demokratija u Srbiji u problemu", Palmer kaže da ima mnogo izazova i da postoje razlozi zbog kojih opozicione stranke ne žele da učestvuju na izborima.

- Mi to razumemo, ali ne verujemo da je bojkot odgovor. Čak i ako uslovi nisu jednaki za sve, kako bi trebalo da bude, opozicija treba da uđe u igru, da se čuje njen glas, da se takmiči i da javnosti u Srbiji da priliku da bira. I da nastavi da se bori za ravnopravnije izborne uslove, pogotovo kada je reč o medijima. Mi ćemo se boriti za istu stvar. Važno je za evropsku budućnost Srbije i evropsku perspektivu da medijsko okruženje bude otvoreno i fer", naglašava Palmer.

Palmer ocenjuje i da je izlazak dela opozicije iz parlametna bila "diskutabilna taktika" i ponavlja da kada opozicija sebe izuzme iz političke arene, postaje teže da se čuje njen glas.

- To nisu lake okolnosti i teško da opozicija može tako da se takmiči. Razumem da su neke karte nameštene protiv njih, zaista razumem, saosećamo sa nekim od njihovih argumenata. Ali odgovor je u snažnijem, ne slabijem takmicenju. Ako građani Srbije izađu na izbore, a nemaju legitiman izbor, to ne ide na ruku demokratiji - ukazuje Palmer.

Kad je reč o problemima prouzrokovanim odlukom Podgorice da zabrani ulazak državljanima Srbije u Crnu Goru Palmer je istakao da je najvažnije da Srbija i Crna Gora razgovaraju, da vlade treba da komuniciraju i treba da postoje otvoreni kanali komunikacije.

Informer

Za glas Amerike je rekao da Crna Gora ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju i postoji epidemiološka komponenta u procesu donošenja te odluke, ali dodaje da treba i "pažljivo da razmotre kako bi to moglo da utiče na odnose sa važnim susedom, kako će uticati na letnju turisticku sezonu s obzirom na važnu ulogu srpskih turista u crnogorskoj ekonomiji".

- Znači, ima prostora za razgovor, koji treba da bude otvoren, transparentan, da se vodi mirno i koji identifikuje put napred, koji je u korist svih. Srbija i Crna Gora će večno biti susedi i treba da nađu način da rešavaju ta pitanja u partnerskom odnosu - zaključio je Palmer.