28.05.2020.

15:07

Foto:

Vesti

VULIN: Vojska Srbije može da pobedi i vidljivog i nevidljivog neprijatelja!



Medalje im je uručio na današnjem prijemu u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba, u prisustvu zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića.

Najviša vojna priznanja, vojne spomen-medalje za izuzetan doprinos sistemu odbrane i izuzetne rezultate u vojnoj službi, iz nadležnosti ministra odbrane, dobilo je 35, a vanredno je u viši čin unapređeno 13 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministar Vulin čestitao je unapređenima i nagrađenima u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

- Prenosim vam izraze njegovog ličnog poštovanja za sve što ste radili i činili i nade da ćete baš tako nastaviti. Borba koju ste vodili i koju još uvek vodite, koja nije završena, bila je borba za živote svakog od nas - rekao je Vulin.

Bez obzira da li je neko bio bolestan ili nije, svako od nas je mogao da bude bolestan, da izgubi zdravlje pa i život, dodao je ministar.

- Posebno vi koji ste bili u prvoj liniji, bez obzira da li ste bili u kovid bolnicama, ili u bolnicama za lakše obolele, ili ste radili svoje svakodnevne zadatke i obaveze, obezbeđivali migrantske kampove, ustanove socijalne zaštite, obezbeđivali bolnice, domove zdravlja. Svi vi ste radili za građane Srbije, ne misleći o sebi. To je vaša najveća vrlina - rekao je Vulin.

 

On je dodao da je Vojska Srbije pokazala svoje najbolje lice zahvaljujući upravo ovakvim oficirima.

- Činovi unapređenja, medalje, pohvale, ne mogu da pokažu koliko smo vam iskreno zahvalni, ali mogu vas i vaše porodice da podsete na teško vreme i vreme u kome se vaša hrabrost i vaš napor cenio. Zahvaljujem se i vašim porodicama, da nije bilo njih ni vi ne biste mogli da budete tako hrabri ni tako uspešni - rekao je Vulin.

Ministar je kazao da Srbija ima razloga da bude ponosna na svakog od njih.

- Može da bude mirna, pouzdana i sigurna, jer ima vojsku koja je u stanju da pobedi i vidljivog i nevidljivog neprijatelja - naglasio je ministar Vulin.

U ime unapređenih i nagrađenih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, obratio se pukovnik Veljko Milić, glavni medicinski koordinator privremene vojne bolnice na Beogradskom sajmu koji je zahvalio predsedniku Republike i ministru odbrane što su prepoznali njihov rad i što je taj rad i nagrađen.

Milić je zahvalio ministru odbrane što je svojim svakodnevnim prisustvom na terenu značajno doprineo da sve zadatke izvrše u potpunosti i na najbolji način te u svoje i u ime svojih kolega poručio da su ponosni što služe Srbiji.

U čin pukovnika vanredno je unapređen i Mlađan Garić iz Uprave za vojno zdravstvo, koji kaže da mu ovo unapređenje predstavlja veliku čast.

Čin zastavnika prve klase od danas nosi i Velibor Pašić, koji je bio raspoređen na dužnostima snabdevanja lekovima, sanitetskim materijalom i zaštitnom opremom jedinica Vojske Srbije i kovid bolnica i ambulanti.

Vojnu spomen medalju ministar Vulin danas je uručio i dr Radmili Dimitrijević-Rajić, specijalisti infektologu u Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA.

- Nagrada koju sam danas dobila je nagrada koju primam u ime svih svojih kolega koji su se borili u sprečavanju širenja epidemije Kovid-19. Posebno sam počastvovana što sam dobila ovu medalju jer sam infektolog i smatram da je to kruna svog onog rada koji smo do sada ispoljili - naglasila je Dimitrijević-Rajić koja je bila angažovana u kovid bolnici Kliničko-bolničkog centra Zemun na prijemu i trijaži pacijenata obolelih od kovid infekcije.

Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i licima i ustanovama van sistema odbrane, među kojima su i članovi delegacija Ruske Federacije i NR Kine, povodom angažovanja na sprovođenju mera za sprečavanje širenja virusne infekcije Kovid-19 i pružanja pomoći civilnom stanovništvu, ministar odbrane do sada je dodelio 64 vojne spomen-medalje, 25 plaketa Ministarstva odbrane, 128 zahvalnica, 33 pohvale, 66 nagradnih odsustva i 223 boravka u vojnodohodovnim ustanovama namenjenim za odmor i rekreaciju.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, dodaje se u saopštenju.