02.06.2020.

21:23

Foto:

Vesti

GOSPODO, DA NISTE MALO POŽURILI? Lajčak i EU bi da rešavaju pitanje KiM već u junu, a zaboravili da pitaju Beograd!


Lajčak i njegove kolege u Briselu su očigledno zaboravili da je KiM po rezoluciji 1244 UN i dalje sastavni deo Srbije i da kad požele da rešavaju sudbinu južne srpske pokrajine moraju da konsultuju zvanični Beograd. Ako ništa drugo "pravila pristojnog ponašanja" nalažu da se konsultuju svi učesnici dijaloga i da se od svih traži saglasnost, a ne da se blago rečeno "ultimativno" odredi datum kada bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se nastavi.

U Briselu su izgleda prevideli da čak pet članica EU nije i ne namerava da prizna "lažnu državu" Hašima Tačija i Aljbina Kurtija, pa se opravdano postavlja pitanja kako to Lajčak određuje datum dijaloga bez konsultacija sa Srbijom, na čijoj strani su, bar kad je reč o KiM, jedna Španija, jedna Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar.

To bi bilo isto kao kad bi o sudbini Katalonije u Briselu poželeli da pregovaraju, a bez da za to prvo pitaju zvanični Madrid.

Istina, Lajačak je najavio da će u narednim danima intenzivirati kontakte sa predstavnicima Beograda i Prištine u cilju organizacije sastanka. Ipak, "diplomatska praksa" nalaže da se pre nego što se krene u neku akciju dogovore "detalji sa učesnicima" i tek onda se obelodani da će biti razgovora i o čemu će se pričati.