15.06.2020.

11:02

Foto:

Vesti

AKO MISLITE DA PRIČAMO O PRIZNANJU, OD TOGA NEMA NIŠTA! Đurić o nastavku dijaloga: HOĆEMO RAZGOVOR, ALI BEZ NAMETNUTOG REŠENJA!



Ðurić je za televiziju Prva rekao da će se Beograd potruditi da kasnije u toku meseca bude dobar domaćin specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, koji danas stiže u Prištinu.

Kako navodi Ðurić, Beograd će se truditi da bude bolji domaćin od Prištine što, kako dodaje, neće biti težak zadatak budući da se deo političara u Prišitni već izjasnio da ne želi da razgovara sa Lajčakom.

- Mi želimo sa svima da razgovaramo, jer mislimo da predstavimo svoje argumente svima i da ceo svet zna kakvom su teroru i pritiscima u prethodnim godinama bili izloženi Srbi sa KiM - rekao je Ðurić.

On je istakao da se na velika zvona pokrenulo srpsko lobiranje za kosovsko pitanje što se, kako kaže, vidi kroz odnos prema sagovornicima koji dolaze u Beograd, kroz to što je tim koji predvodi predsednik Srbije doveo do povlačenja 18 priznanja nezavisnosti KiM, kao i kroz to što je onemogućeno da Kosovo uđe u međunarodne institucije.

- To je rezultat činjenice da smo posle mnogo godina lobiranje postavili kao centralni deo naše politike - rekao je Ðurić.

Upitan kada se može očekivati nastavak dijaloga, Ðurić je rekao da Priština od 2018. godine otvoreno sprečava i opstruiše dijalog, a da treba videti da li će se to promeniti sa novom vladom, na čelu s Hotijem.

- Važno je da vidimo i s kakvim idejama i planovima i ciljevima će i posrednici ući u dijalog - rekao je Ðurić.

Istakao je da Beograd hoće zaštitu državnih i nacionalnih interesa, svetinja i naroda na KiM, kao i teritorije, za šta ima čvrste argumente, Rezoluciju 1244, Ustav Srbije.

- Čuli smo najave predstavnika Prištine koje ne ostavljaju previše mesta za optimizam, oni kažu da neće da pregovaraju ni o čemu sem o priznanju nezavisnosti Kosova - rekao je Ðurić i istakao da to ne dolazi u ozbir.

Kako kaže, Srbiju neće niko naterati da prizna nezavisnost Kosova.

- Mi možemo da razgovaramo o tome kako da napravimo mir, očuvamo stabilnost, kako da lakše cirkulišu ljudi, roba i kapital preko administrativne linije, kao i o čitavom nizu dogovora od ranije, poput ZSO, što nam dugujete - rekao je Ðurić.

On je istakao da Srbiji niko neće moći da nameće rešenja , navodeći da su ta vremena davno prošla.

Govoreći o odnosima političara u Prištini, Ðurić je rekao da se sada jedno krilo Albanaca takmiči u vređanjima i napadima na SAD i predsednika SAD Donalda Trampa, dok drugo krilo vređa i napada Lajčaka, EU, Brisel.

- Za razliku od ranijeg perioda kada su oni delovali jedinstveno i sinhronizovano, a Srbija nije lobirala, govorim o periodu pre 2012. godine, danas je situacija povoljnija - rekao je Ðurić.