21.06.2020.

07:49

Foto:

Vesti

OVO SU PREPORUKE KAKO DANAS TREBA DOĆI NA GLASANJE! Maske su obavezne, razdaljina od najmanje jednog metra

Kada je reč o merama zaštite koje će se sprovoditi, biće primenjene opšte mere kao što je nošenje zaštitnih maski i rukavica, kako članova biračkog odbora tako i građana koji budu došli na glasanje.

- Na biračko mesto može da uđe samo onoliko birača koliko ima mesta na kojima se nalaze paravani za glasanje. Kada uđete, prilikom utvrđivanja identiteta, potrebno je da na kratko svučete masku s lica, vodeći računa da ne dodirujete lice. Pošto utvrde identitet, članovi komisije će vam dati glasački listić, a po obavljenom glasanju, poželjno je dezinfikovati ruke. Nakon toga, napustite biračko mesto, bez zadržavanja - navodi se u preporuci Republičke izborne komisije.

Osim ovih, preporuka je i da se na biračkom mestu održava razdaljina od najmanje jednog metra, kao i izbegavanje pozdravljanja rukovanjem i drugih fizičkih kontakata.

Informer

Kada je reč o članovima biračkih odbora, oni će nositi zaštitnu opremu uz poštovanje svih mera. Prostorije u kojima se glasa biće provetravane.

Član Kriznog štaba, prof. dr Branislav Tiodorović, koji je rekao da bi prilikom kontrolisanja kažiprsta UV lampom trebalo staviti novu rukavicu, ali da ukoliko se ruke redovno i pravilmo peru, rukavice onda nisu ni potrebne.

- Što se tiče komisije, oni moraju da imaju sve, i po mom mišljenju su rukavice za njih obavezne - rekao je on, piše Telegraf.

Podsetimo. u Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, a svoje biračko pravo građani mogu da iskoriste od 7 h, od kad su sva birališta otovrena, do 20 h.