30.06.2020.

11:44

Foto:

Vesti

Delegacija Skupštine Srbije na sastanku "kvinteta" IPU


"Kvintet" čine rukovodstvo IPU, predsednici parlamenata koji su predsedavali IPU i domaćin predstojeće skupštine ove organizacije, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Ispred delegacije Skupštine Srbije u IPU, u ime predsednice Maje Gojković, učestvovaće član Izvršnog odbora IPU Mladen Grujić.

Tokom sastanka učesnici će se osvrnuti i na rezultate 141. skupštine IPU u Beogradu, pored ostalih na usvojenu Beogradsku deklaraciju, kao i na posebno aktuelnu rezoluciju „Postizanje univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom do 2030: uloga parlamenata u obezbeđivanju prava na zdravlje“.

Učesnici će diskutovati i o relevantnost IPU i parlamentarne diplomatije, odnosno izazovima sa kojima se članice suočavaju tokom pandemije.

Sastanak će biti prilika da se obeleži Međunarodni dan parlamentarizma, kao i zvaničan završetak obeležavanja 130. godišnjice IPU.

Na sastanku će učestvovati i predsednik Parlamenta Katara Ahmad Bin Abdula Bin Zaid Al Mahmud, predsednica Parlamenta Ruande Donatela Mukabalisa, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron i generalni sekretar Martin Čangong, kao i predsednici svih geopolitičkih grupa i članovi Izvršnog odbora IPU.