03.07.2020.

12:00

Foto:

Vesti

Kladionica Meridian najuspešnije predvidela ishod parlamentarnih izbora

Najozbiljniji politički analitičari i istraživači javnog mnjenja u zemlji i inostranstvu imaju običaj da podsete kako je za najpribližnije predviđanje rezultata izbora, pored medija i procena specijalizovanih agencija, suštinski važno pratiti kretanje kladioničarskih kvota.  

Ponuda kladionice Meridian za nedavno održane parlamentarne izbore još jednom je potvrdila validnost ovakvog pristupa – uvidom u ponuđene vrednosti osvojenih glasova svih lista stranaka i koalicija koje su se našle na glasačkom listiću, prosečna margina greške kladionice Meridian bila je niža od 1% (0.78%).

U praksi, to znači da su bukmejkeri ove kompanije preciznije predvideli ishod parlamentarnih izbora od dobrog dela domaćih agencija za istraživanje javnog mnjenja. Radi najadekvatnijeg uzorkovanja, koristimo prikaz projektovanih i ostvarenih rezultata kako najjačih stranaka i koalicija, tako i onih koje su imale najmanji broj osvojenih glasova, gde je margina greške kladionice Meridian još niža.

Naime, prognoza kladionice Meridian bila je da će Srpska napredna stranka osvojiti 61.01% glasova (odstupanje u odnosu na konačni rezultat 1.59%), Socijalistička partija Srbije 11.95% (odstupanje 1.05%), a Srpski patriotski savez 4.25% (odstupanje od samo 0.05 procentnih poena). Bukmejkeri Meridiana bili si izuzetno precizni i u pogledu stranaka koje nisu prešle cenzus – koalicija Suverenisti prognozirana je na 2.7%, što je odstupanje od samo 0.1% u odnosu na konačni rezultat, ili odstupanje od samo 0.12% u pogledu koalicije „Nek maske padnu“, koja je u odnosu na prognoziranih 0.18% uzela 0.3% glasova.

Izbori su okočnani, ali u domaćim i regionalnim medijima uveliko traju medijske spekulacije u pogledu kadrovskog sastava nove izvršne vlasti. Zato Meridian jedini u ovom delu Evrope ima u ponudi kvote za klađenje na novog premijera i ministre u Vladi, sa preko 60 imena javnih ličnosti koje su se u proteklom periodu navodila kao kandidati da im sledeće radno mesto bude u Nemanjinoj 1.

Unovči svoje znanje – pogodi budućeg premijera, ministre i predsednika Narodne skupštine.