10.07.2020.

13:05

Foto:

Vesti

TRANSPARENTNOST: Napad na policiju je nedopustiv, kao i prekomerna sila!

Takođe, očigledna prekomerna sila u pojedinačnim slučajevima od strane pojedinih pripadnika policijskih snaga prema učesnicima protesta, mora biti oštro sankcionisana.

Mario Spasić, generalni sekretar Transparentnosti, kaže:

- Činjenica da su pre dva dana na protestima u Beogradu i u Novom Sadu u dužem vremenskom trajanju napadani pripadnici policije ničim ne može biti opravdana. Jasno se videlo da pojedini učesnici u protestima kamenicama, bakljama, pirotehničkim sredstvima i metalnom ogradom, napadaju pripadnike policijskih snaga i time jesu izazvali reakciju policije koja je bila opravdana, jer je napad na policiju trajao u dužem vremenskom trajanju i nije bilo izgleda da će napad prestati i da neće ekspalirati. Svako ko je napao policiju, koja je čuvala živote i imovinu, mora biti identifikovan, priveden i po zakonu oštro sankcionisan.

Ujedno, činjenica da su pojedini pripadnici policijskih snaga vršili očigledno neopravdanu i prekomernu silu nad pojedinim demonstrantima, koji eventualno i nisu neposredno napadali policiju, jeste nedopustiv čin i oni takođe moraju biti identifikovani i oštro sankcionisani jer se ljutnja pripadnika policije zbog napada na njih ne može prelivati na svakog učesnika u protestima na kojeg naiđu.

(VIDEO) KAD NEMA POLICIJE BIJU JEDNI DRUGE! Protest ispred Skupštine nije mogao bez huliganskog divljanja!

Jako je važno da građani veruju policiji i da se društvo ogradi od nasilnika koji provociraju nerede, jer ako nacija izgubi poverenje u institucije i u onaj svoj zdrav deo, sasvim sigurno ulazimo u nepovratan proces kada se i od savesnih građana stvaraju revolucionari i buntovnici, što može dovesti do ozbiljnih poremećaja i posledica koje se ne mogu predvideti. Država se ne može nasiljem rušiti na ulici, a da se ujedno bojkotuju izbori. Neko je negde ovde pogrešio.