16.07.2020.

08:43

Foto:

Vesti

VAKCINA JE JEDINO REŠENJE, SVE OSTALO MOŽEMO DA ODRŽAVAMO I SPASAVAMO! Ministar Mali: Plate i penzije u javnom sektoru SU SIGURNE!

- Ukupan iznos u gotovini 278 milijardi dinara je isplaćeno u okviru podrške našoj privredi. Naše finansije su bile stabilne da izdrže prvi udar. Broj zaposlenih na 30. juni u odnosu na februar je veći nego u odnosu na prethodnih nekoliko meseci. To je pravi podatak, dosta radnih mesta je otvoreno. Preko 1.100 preduzeća preko Fonda za razvoj i preko poslovnih banaka, preko milijardu evra biće pušteno u okviru seta mera za pomoć preduzećima - rekao je ministar Mali.

- Jedna lepa vest za građane Srbije, penzije su sigurne, plate u javnom sektoru su sigurne - izjavio je Mali.

- Jesu ljudi ostali bez posla u prethodnom periodu, ali ima i novootvorenih radnih mesta. Izbegli smo najcrnji scenario. Sada treba biti pametan - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Ne očekuju se velike posledice na tržištu rada, upravo zbog mera koje su sprovedene.

- Ukoliko dobijemo vakcinu, kao što je juče najavio predsednik Srbije (Aleksandaar Vučić) to je najvažnije rešenje, sve ostalo možemo da spasavamo, održavamo. Ipak, vakcina je jedino rešenje, i u svetu i kod nas. To je činjenica - istakao je Mali.

Informer

Mali je rekao i da se uveliko priprema budžet za sledeću godinu, i da će biti spreman u oktobru.

- Do 1. novembra ne očekujem veće pomake na tržištu rada. Uveliko pripremamo budžet za 2021. godinu - poručio je Mali.

- Trenutno se radi istraživanje sprovedenih mera. Sada znamo kakva su iskustva, videćemo kako je koji sektor pogođen, čujem poslednjih dana "biće ovako, ili onako", ali treba gledati sveoobuhvatno - rekao je Mali i otkrio da su stigli podaci o PDV, i da je njegov ukupan priliv 51 milijardu dinara, "10 odsto više nego što smo očekivali".

- Akcize se plaćaju na vreme, nemamo probleme sa likvidnošću - rekao je.

Na konkretno pitanje da li će onda biti novca za nove mere, ministar je odgovorio da mora da se sačeka da se sagledaju svi aspekti, i da "ćemo naravno podržati našu privredu".

- Želja mi je da pripremimo budžet za sledeću godinu, pitanje da li ću ostati ministar, nije za mene - naveo je na pitanje da li ostaje ministar u novoj vladi.