18.07.2020.

23:20

Foto:

Vesti

ZAVRŠENA POLITIČKA FARSA U HAGU! Tači pušten kući, braniće ga i bivši ambasador SAD!

Tači je posle ispitivanja rekao da je zadovoljan što je imao priliku da pruži objašnjenje o pitanjima u vezi sa njegovim aktivnostima tokom rata na Kosovu, čime je potvrdio da je haški poziv na saslušanje samo još jedna velika politička farsa.

Tome u prilog ide i činjenica, koju je Tači potvrdio, da je uz njega sve vreme u svojstvu advokata bio bivši američki ambasador za ratne zločine Pjer-Ričard Prosper, koji je bio na funkciji od 2001. do 2005. godine!?!

Pravio dil sa tužiocima?

Ne znamo da li je optužnica vraćena na dopunu i da li se Tači uopšte nije izjašnjavao o njoj ili je u Hag išao da pravi dogovor sa tužilaštvom
Goran Petronijević, advokat

Sam Tači, koga haški tužioci terete za ubistva najmanje sto Srba, Albanaca i Roma, kazao je da je sada na sudijama da odluče o prihvatanju optužnice.

- Verujem da ću imati pravedno i nepristrasno suđenje. Da nisam počinio nijedan zločin i da je rat OVK bio pravedan rat za slobodu Kosova biće ponovo dokazano. Tokom četiri dana pokušao sam da objasnim i pružim informacije. Tokom sveg tog vremena bio sam u društvu ambasadora Prospera u svojstvu advokata - naglasio je Tači.

Komentarišući ove navode, advokat Goran Petronijević ocenjuje da je nejasno u kom formatu je sprovedeno saslušanje Tačija.

Nisu ga pitali za 'Žutu kuću'

Hašim Tači je dodao da ga tužioci u Hagu nisu pitali za bilo šta u vezi sa slučajem 'Žuta kuća'.
- Nemam pravo da govorim o bilo kakvim informacijama koje se tiču mog svedočenja. Međutim, mogu potvrditi da me ni u jednom slučaju nisu pitali o tvrdnjama Dika Martija - rekao je Tači.

- Ne znamo da li je optužnica vraćena na dopunu i da li se Tači uopšte nije izjašnjavao o njoj ili je u Hag išao da pravi dogovor sa tužilaštvom. Ako je u pitanju dogovor sa tužilaštvom oko produžetka misije Euleksa na Kosovu, onda bi to značilo da Tači očekuje beneficije. Sud za OVK bez Euleksa ne može da funkcioniše jer Euleks ima ulogu da štiti svedoke, da ih dovodi, uručuje pozive, prikuplja dokaze... - objašnjava Petronijević.