21.07.2020.

12:59

Foto:

Vesti

PROPALI RAZGOVORI VLADE CG I MITROPOLIJE! MILOGORCI NISU PONUDILI MCP NIŠTA NOVO! Amfilohije i ekipa nisu naseli, ucene i kupovina vremena DPS nisu prošli!

Analitičari smatraju da se iza iznenadnog i zakasnelog poziva Vlade Crne Gore Mitropoliji SPC za nastavak pregovora o spornom zakonu kojim se otima crkvena imovina verovatno krije pritisak nekog inostranog zapadnog faktora na vlast i insistiranju da se problem reši na odgovarajući način, ali i pokušaj DPS da kupi vreme uoči izbora krajem avgusta.

Analitičar Boško Vukićević uoči pregovora ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti smatra da bi se iza svega mogle nalaziti političke kalkulacije DPS,  koji možda u krajnjem momentu procjenjuje da bi oštar sukob sa Crkvom mogao veoma negativno da utiče na rezultat te partije na izborima krajem avgusta. 

- Na kraju, moglo bi se raditi i o kupovini vremena i ispoljavanju lukavosti vladajuće partije - kaže Vukićević.

On je prognpzirao i da ne postoje realni izgledi da se razgovori uspešno završe.

- Ako bi vlast povukla diskriminatorni zakon ili njegove sporne odredbe, a imajući u vidu da je ona u njegovo izglasavanje ugradila celokupan politički kredibilitet, to bi bio njen najveći politički poraz od samog osnivanja režimske stranke. Crkva pak nema razloga da prihvata bilo kakve trule kompromise, tj. bilo šta ispod njenih minimalnih i legitimnih zahtjeva. Takvo eventualno prihvatanje trulih kompromisa ugrozilo bi njeno ustrojstvo i budućnost, izazvalo ogorčenje kod vjernog naroda i stoga je ono, po mom mišljenju, ne samo nerealno, već i nemoguće", zaključuje Vukićević.

TRAMP UDARIO NA BASTION SRBA U AMERICI! Cela Amerika će odleteti u pakao poput Čikaga, TAMO JE GORE NEGO U AVGANISTANU! On ne sme biti predsednik SAD!

Mitropolija Crnogorsko-primorska je jasno stavila premijeru Markoviću da očekuje da će Vlada u potpunosti ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija SPC, te prihvatiti njihove predloge o izmjenama i dopunama Zakona.