22.07.2020.

11:12

Foto:

Vesti

POTPISAN UGOVOR O OTKLANJANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA S JAPANOM! Mali: Ovo je preduslov za značajna ulaganja u privredu Srbije


Zaključenje ovog ugovora, kako se navodi, predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje između Srbije i Japana, jer se rešenjima sadržanim u Ugovoru otklanja dvostruko oporezivanje fizičkih i pravnih lica - rezidenata dve države.

Primenom Ugovora obezbeđuje se pravni preduslov za efikasnije privređivanje i konkurentnost preduzeća Srbije u Japanu, odnosno preduzeća Japana u Srbiji, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.



Ugovor stimuliše ulaganje kapitala rezidenata Srbije u Japanu i rezidenata Japana u Srbiji.

Njime se obezbeđuje saradnja poreskih administracija Srbije i Japana u cilju efikasne primene Ugovora i sprečavanja poreske evazije od strane njihovih rezidenata, piše u saopštenju.

Ostvarena saradnja je preduslov za značajna ulaganja japanskih investitora u Srbiji, odnosno stvaranje uslova za njihovo učešće u procesu privatizacije, ali i za korišćenje odgovarajućih finansijskih instrumenata za podsticanje viših oblika bilateralne ekonomske saradnje.

Početak primene Ugovora očekuje se, nakon ratifikacije u parlamentima obe države.