24.07.2020.

10:44

Foto:

Vesti

RAZUMEM FRUSTRACIJU LEKARA, ALI UMESTO PETICIJE, BOLJE DAJTE PREDLOGE! Brnabić: Izvinila sam se članovima Kriznog štaba, ovo je napad na Vladu, a ne na njih!

Gostujući na TV Pink, Brnabić je navela i da u pismu te grupe lekara, koje su poslala Vladi Srbije, nije pročitala nijedan novi predlog u borbi protiv korone, već su pozvali građane na poštovanje epidemioloških mera Kriznog štaba, čiju, navodi, smenu traže.

- Razumem svu frustraciju zbog krize koju je virus korona izazvao, posebno medicinskih radnika, ne samo kod nas, već i svuda u svetu, jer se oni šest meseci bore sa ovim. Razumem i peticiju, jer je zdravstveni sistem zbog pritiska na ivici kolapsa, ali pokažite mi sistem u svetu koji nie na ivici kolapsa - upitala je Brnabić.

Kazala je da su zdravstveni sistemi mnogo razvijenijih zemalja bili u kolapsu i podsetila na slike iz marta i aprila koje su dolazile iz Španije, Francuske i Italije, gde su ljudi umirali u čekonicama i na hodnicima bolnica ili kod kuće, jer nije bilo mesta u bolnicama.

Brnabić je dodala da ipak u tim zemljama nije bilo peticija, kao kod nas, za smenu epidemiologa i ostalih medicinskih stručnjaka.

Premijerka kaže da u pismu grupe lekara vidi dosta "kontradiktornosti" i navela da je loše kada se ovako važna situacja, kao što je borba protiv korone, koristi za političku borbu.

- Ja sam se na sednici Kriznog štaba izvinila svim stručnjacima koji tamo sede, zato što svi ti napadi nisu napadi na njih, već na predsednika Vučića i čitavu vladu - navela je Brnabić.

Navela je da se sadašnja vlast i Krizni štab od početka epidemije bore i sa brojnim nezadovoljstvima dela društva, te podsetila da kada su uvedene restriktivne mere jedan deo građana je zbog toga "lupao u šerpe" i tvrdio da virus nije opasan i da nije u redu ljude zatvarati u kuće.

- Onda, kada smo popustili mere, ali podsećam da nikada nismo proglasili kraj epidemije, već smo rekli da sve mere ostaju kao preporuka, onda su nas kritikovali zašto smo ukinuli vanredne mere i pozvali na ličnu odgovornost. Pa vi ste tražili ličnu odgovornost... - rekla je Brnabić.

Navela je da su bili kritikovani i zbog sumnje da Srbija nema dovoljan broj respiratora, iako ih je, kaže, bilo, a onda kada je država počela da nabavlja respiratore sa više strana bili su kritikovani za trošenje novca na respiratore koji nisu potrebni u tolikoj meri.

- Imam utisak da sve što mi radimo nije dobro i da je uvek suprotno - zaključila je Brnabić.