28.07.2020.

12:45

Foto:

Politika

PRVA RUNDA JE BILA KONSTRUKTIVNA I PRODUKTIVNA! Eksperti Beograda i Prištine u četvrtak ponovo u Briselu?


U Evropskoj službi za spoljne poslove nisu želeli da daju više informacija o nastavku ekspertskih razgovora uz podsećanje da je prva runda bila ”konstruktivna i produktivna”, a da će se sledeća ”fokusirati na ekonomsku saradnju”.

Priština je, u međuvremenu, pokazala da se ne može zasigurno računati s njenim učešćem.

Okvirni plan predstavnika EU Miroslava Lajčaka je da se nakon sastanka na visokom političkom nivou, grupe eksperata obe strane sastanu da utvrde detalje u okviru tema koje su lideri pokrenuli.

Iako su, međutim, tokom tog prvog, fizičkog sastanka, 16. jula u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti razgovarali o nestalim, raseljenim i ekonomskim odnosima, prištinski eksperti prošle nedelje nisu želeli da učestvuju u razgovoru o temi ekonomskih odnosa, jer to pitanje nastoje da "pretvore" u pitanje ratne odštete, pa su se povukli nakon prvog dana tehničkih razgovora.

U međuvremenu, iz Prištine je stigla i poruka premijera Hotija da kosovska strana ne želi da ”spušta dijalog na tehnički nivo razgovora”, kao i da neće odustati od kampanje za priznavanje Kosova i prijem u međunarodne instutucije, što je bilo obećanje posrednicima iz SAD i EU, ali i preduslov za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić naveo je tokom prve runde razgovora eksperata u Briselu da su predstavnici Prištine više puta bili upozoreni od EU zvaničnika da se ne bave ”propagandom i izmišljanjem tema za dnevnopolitičku upotrebu”, već da razgovorima pristupe na ozbiljan način.

”Ozbiljan i odgovoran pristup Srbije i predsednika Vučića ovim razgovorima se ceni i uvažava od zemalja članica EU, a Priština samu sebe isključuje iz dijaloga i razgovora. Mi smo tu da ozbiljno, konstruktivno i o što je viđe moguće transpretntan način rešavamo probleme”, zaključio je Ðurić.

U razgovorima Beograda i Prištine na ekspertskom nivou učestvuje i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Lajčak je za početak septembra najavio nastavak dijaloga Beogrda i Prištine na viskom političkom nivou.