30.07.2020.

14:30

Foto:

Vesti

DA MOGU, IZ KOŽE BIH ISKOČIO! Vučić o imenima ulica i škola u Beogradu: Kako je moguće da je Nazor više zadužio Srbiju od vojvode Mišića?



Beograd je, ističe, kosmopolitski grad, ali se neće stideti značajnih ličnosti naše istorije, kulture...

- Da li vam je lepše ime Zadarska ili Dobrice Ćosića? Ja mislim da je Ćosić sa veličanstvenim književnim opusom mnogo više zaslužio ulicu, nego Zadar, koji svakako poštujemo - rekao je Vučić.

Podsetio je da je Zagrebačka ulica dobila ime Koče Popovića, koji je, kaže, oslobađao Beograd, zajedno sa Pekom Dapčevićem.

- Zar se time ne ponosimo? Prethodna vlast je ukinula ulice generalu Ždranovu i maršalu Tolbuhinu, mi smo ih vratili. Zamistlite sramotu da ukidate najveće borce protiv fašizma. Kakve ćemo ulice da imamo, ako ne onih koje su pobedili fašizam - upitao je Vučić.

Ilustrujući podacima kako su se lako menjali ulice ranijih godina, naveo je da su "oni koji su za stalne vrednosti, a ne za menjanje imena ulica" od 2000. do 2013. godine promenili nazive 1.162 ulice u Beogradu, dok su za osam godina ove vlasti promenjeni nazivi 76 ulica.

- Kako su im čvrste vrednosti...pri čemu smo morali da vratimo sve antifašiste i borce za oslobođenje Beograda - primetio je Vučić.

Kako je rekao, promena imena ulica se dešava kroz istoriju, iako bi, kaže, voleo da imamo neke trajnije vrednosti i da se to ređe dešava.

Naveo je da nije imao poseban motiv da zamoli da ostane ime Sarajevskoj ulici,osim što je to legendarna ulica zbog zanatskih radnji, prepoznatljiva po njima, mnogima orijentir...

- Interesantno kako su, pomalo histerično, mediji u Sarajevu javili o promeni ulica Sarajevska, a svojevremeno su samo usput obavestili o ukidanju Beorgadske u Sarajevu... To treba ljudi u Srbiji da znaju - rekao je Vučić.

Obrazloženje je, kaže, bilo da "nisu oni iz Sarajeva bombardovali Beograd".

- Ne bih da ulazim u istoriju, ali nisu baš ni oni iz Beograda, a još manje su Šantić, Zmaj, Meša Selimović bombardovali Sarajevo, a nijedan više nema ulicu u tom gradu - rekao je Vučić.

Kako je rekao, u Beogradu se dve-tri škole zovu po vojvodi Živojinu Mišiću, a čak šest po Vladimiru Nazoru.

- Kako je moguće da je Nazor našu zemlju zadužio više nego Mišić? Da mogu iz kože bi iskočio - rekao je Vučić i dodao da bi voleo da greši u podacima.

Dodao je da je od ''70-ih godina bilo prisutno to da je "beogradska čaršija bila vođenja zagrebačkom čaršijom", odnosno, kako kaže, - krene Maspok, hrvatski liberali, na primer, a onda se pojave Nikezić i drugi u Beogradu...

- Uvek su u Beogradu imali kompleks i gledali da prate to što se tamo zbiva. Mi nećemo to da pratimo. Beograd je kosmpolitski grad u kojem neće biti ulica ni Mile Budaka, ni srpskih fašista, ni Dimitrija Ljotića. A takav grad čuvaće i Sarajevsku ulicu i Vladimira Nazora, ali ne sme da zaboravi ni Mišića, Putnika, Bojovića i druge i nehe toga da se stidi - rekao je Vučić.