30.07.2020.

17:26

Foto:

Vesti

UPRAVA ZA SPREČAVANJE PRANJA NOVCA SAMO RADI SVOJ POSAO, NEMA NIKAKVIH ISTRAGA! Radovanović: Isto smo radili i 2018. i 2019. godine!

- Nema nikakvih istraga, niti je posao Uprave za sprečavanje pranja novca da sprovodi istrage, već je reč o analizi i proceni rizika na osnovu koje se dalje procenjuje da li ima osnova za kontrolu. Ne mogu javno da iznosim podatke jer se radi o poverljivom procesu, ali mogu da kažem da nisu svi koji su spominjani u medijima predmet ove analize, a još manje da je to kompletan spisak svih onih koji su predmet našeg rada. Ceo proces sprovodi se uz striktno poštovanje zakona i međunarodnih propisa, što smo kao država obavezni da poštujemo. Institucije rade svoj posao i ponoviću da su četiri ministra iz Vlade Srbije bili predmet našeg rada, što jasno pokazuje da u Srbiji nema zaštićenih – rekao je Radovanović.

On je ponovio i da spisak koji se pojavio u medijima nije kompletan i da u Srbiji nema povlašćenih i zastićenih kada je reč o poštovanju zakona.

- Kao što sam već rekao, mi smo ispitivali i imovinu i račune četiri aktuelna ministra. Treba naglasiti i da to što su organizacije predmet analize ne znači da se one sumnjiče i da se dovode u vezu sa finansiranjem terorizma i pranjem novca – rekao je v.d direktora Uprave za sprečavanje pranja novca.

On je ponovio da Uprava obavlja svoje redovne aktivnosti.

- Ovaj isti posao smo radili i prošle godine, kao i 2018. godine, i tada niko o tome nije pisao, dakle to je naš redovan posao. On je posebno važan kada se uzme u obzir da neprofitan sektor treba da bude naš partner u aktivnostima koje se tiču sprečavanja finansiranja terorizma. Naime, u planu je izrada najvažnijeg strateškog dokumenta u ovoj oblasti, na kome upravo treba da radimo zajedno sa neprofitnim sektorom – istakao je Radovanović.

On je rekao i da je ponosan što je Srbija među četiri povlašćene zemlje, od njih 31 koje su članice Manivala, u pogledu izveštavanja tog tela o pranju novca i finansiranju terorizma.