30.07.2020.

19:45

Foto:

Vesti

SRBIN BORIS MILOŠEVIĆ IDE U KNIN NA PROSLAVU POGROMA SRBA, A VUČIĆ I DODIK OBELEŽAVAJU GODIŠNJICU "OLUJE" NA RAČI!

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je sa SDSS i predstavnicima srpske manjine postignut dogovor da će obeležavanju "Oluje "u Kninu 5. avgusta prisustovati potpredsednik Vlade Boris Milošević.

- Mislim da je to dobro i korisno, korisno pre svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcioniše danas - rekao je Plenković gostujući na RTL-u.

Dok se u Hrvatskoj, u Kninu, godišnjica te akcije proslavlja, za Srbiju ona predstavlja težak zločin etničkog čišćenja i takođe se obeležava komemoracijom žrtvama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da lično ne može da podrži prisustvo političkih predstavnika srpskog naroda na proslavi "Oluje" u Kninu, ali da će se truditi da ih razume ako takvu odluku donesu.

- Trudiću se da ih razumem i nastavićemo da radimo sa njima i na pomirenju sa Hrvatima i Hrvatskom, ali to može samo uz postovanje svih zrtava - poručio je.

Vučić je rekao da će Srbija i ove godine obeležiti godišnjicu "Oluje", i da će se to dogoditi na Rači.

- Pred nama je 4. i 5. avgust, datum kada je mnogo ljudi ostalo bez svojih ognjišta i mi ćemo odati počast i obeležje, a kako se ne bi zaboravilo najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, dižemo spomen park. Želeo bih da se zahvalim svim tim ljudima koji zajedno sa nama rade na spomeniku što su uvek voleli i što vole Srbiju - rekao je Vučić.