04.09.2020.

12:30

Foto:

Vesti

GRENEL POTVRDIO - ISTINA JE, HTELI SMO DA IZNENADIMO VUČIĆA! Izaslanik Bele kuće o famoznoj tački 10!

Grenel je u intervjuu za "Newsmax" potvrdio da je Bela kuća predstavila "neka iznenađenja", ali smatra da nijedna od strana nije bila toliko iznenađena.

- Nekada se pretvaraju pred medijima da je to veće iznenađenje nego što jeste. Obe strane su obaveštene i mislim da jesmo ostvarili napredak i nadam se rešenju - rekao je Grenel.

Ističe da se rudna razgovora u Vašingotnu vodila o ekonomskoj normalizaciji, jer su, kako kaže, "Srbija i Kosovo dve države" u kojima je politička borba ograničila ekonomski napredak.

VUČIĆ I TRAMP OČI U OČI TAČNO U 17 ČASOVA! Potvrđeno vreme susreta srpskog i američkog predsednika!

HTELI SU DA PROVUKU TU TAČKU! Dačić o dešavanjima u Vašingtonu: Na taj način htelo se "podići" Albancima

Grenel navodi da ono što Bela kuća pokušava jeste da dve strane fokusira na ekonomiju i saradnuju u regionu, kako bi mladi imali bolje karijere i kako bi postojala nada da ostanu, žive i rade u regionu.

- Ono što pokušavamo je da pokrenemo politički proces tako što ćemo da se koncentrišemo isključivo na ekonomiju i stvaranje poslova - rekao je Grenel.

Informer

Upitan da li ima sličnosti između rešavanja problema između Beograda i Prištine, kao između Izraela i UAE, Grenel kaže da je svaka država potpuno drugačija i da ima jedinstveni set okolonosti.

Naglašava da nije siguran da li može da poistoveti odnose "Kosova i Srbije" sa bilo kojim drugim problemom.

Dodaje da su odnosi između Beograda i Prištine dugotrajan problem, ali da ima napretka, navodeći da su prošle godine napravljena tri istorijska dogovora - o prvom letu između Beograda i Prištine i železničkom i drumskom saobraćaju.

Informer

- Mislim da samo napravili napredak, imamo još dosta posla, sastaćemo se i danas da probamo da nastavimo da pritiskamo. Ja sam neko ko želi da nastavi da pokušava i neću prihvatati "ne" kao odgovor - istakao je Grenel

Insistiraće, kaže, da obe strane odbacuju politički deo i koncentrišu se na stvaranje poslova.

Grenel navodi da je to bila i ideja predsednika SAD Donalda Trampa:

- Predsednik je video politički konflikt i postavio je pravo pitanje: ''Kakvo je ekonomsko stanje?'' Kada smo saznali da je ekonomija u zastoju, kao i politika, predsednik je rekao - Hajde da probamo nešto drugačije, hajde da se fokusiramo na ekonomiju.

Dodaje da će Bela kuća na taj način želeti da promeni dinamiku u dijalogu između Beograda i Prištine, a onda, možda, i "političku računicu" za obe strane.

Navodi da je optimističan kada je reč o postizanju dogovora i ističe da građani Srbije i, kako kaže, Kosova, zaslužuju da imaju dinamičnu ekonomiju, a da se tome naročito raduju privrednici.

Grenel ukazuje da će to mnogo značiti i američkim kompanijama i industrijama, koje se trenutno oklevaju da se šire u ovom regionu.