04.09.2020.

14:18

Foto:

Vesti

NEMAČKA BESNA ZBOG PREGOVORA U VAŠINGTONU! Evo šta kažu u Berlinu na Vučićev boravak u Beloj kući!

Tako uticajni nemački Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) izražava sumnju da će iz vašingtonskih razgovora proizići nešto više nego iz prethodne Grenelove šatl-diplomatije između Beograda i Prištine, prenosi Dojče vele.

List, naime, piše da je specijalni izaslanik americkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rešen da svom predsedniku po svaku cenu podari jedan spoljnopolitički uspeh koji će mu pomoći u kampanji.

VUČIĆ I TRAMP OČI U OČI TAČNO U 17 ČASOVA! Potvrđeno vreme susreta srpskog i američkog predsednika!

Stoga je, piše FAZ, potrebno je u Vašingtonu postići mirovni dogovor dve strane ili barem neki sporazum koji se može prodati kao "istorijski".

GRENEL POTVRDIO - ISTINA JE, HTELI SMO DA IZNENADIMO VUČIĆA! Izaslanik Bele kuće o famoznoj tački 10!

Navodeći da bi na pregovorima u petak Grenelu, srpskom predsedniku Vučiću i kosovskom premijeru Hotiju trebalo da se pridruži i Tramp, list podseća da je Vučić unapred isključio mogućnost priznanja nezavisnosti Kosova, reagujući na takve najave iz Prištine.

List ističe da "čak ni Grenel - iako neopterećen znanjem o ovom regionu - teško da veruje kako može na brzinu da isposluje istorijski dogovor, već se, umesto toga, od početka koncentrisao na ekonomiju: gradnju autoputa od Niša na jugu Srbije do Prištine te obnovu direktnog leta i železničke veze dva glavna grada.

Informer

Ričard Grenel



- To što su neki od tih projekata odavno pogurani od strane Evropske unije nije smetalo Grenelu da ih proda kao sopstvene ideje", piše Frankfurter algemajne i dodaje da su Tramp i Grenel na Tviteru kao istorijska dostignuća slavili „mlaka pisma o namerama koja su Beograd i Priština potpisali tim povodima".

- Dobro bi izgledalo ukoliko bi predsednik, upućujući na (tobože) rešen konflikt, mogao da najavi zatvaranje američke baze Bondstil na Kosovu i vrati kući poslednje tamošnje vojnike", "poentira" FAZ.

Bečki Standard konstatuje da već duže vreme traje borba Trampove administracije i EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

- EU naime ne želi da dođe u situaciju da kusa posledice nepromišljenih dilova koje bi zakuvao Tramp - piše Standard.

List podseća da je u junu tako „sprečen“ sastanak u Vašingtonu kada je objavljena optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, što je ocenjeno kao „puč Evropljana protiv Trampa“.