05.09.2020.

21:52

Foto:

Vesti

SRBIJA MOŽE DA BUDE PONOSNA ZBOG SPORAZUMA! Marko Đurić: NISMO PRIZNALI KOSOVO, A PRIŠTINSKA DELEGACIJA JE MESECIMA TO NAJAVLJIVALA!

Marko Đurić, jedan od clanova delegacije Srbije koja je postigla sporazum u Vašingtonu, rekao je za RTS da je zadovoljan i ponosan onim što je potpisano.

- Doneli smo u Srbiju ovim sporazumom tri i po milijarde dolara novih investicija u pruge, železnice i puteve, nismo priznali nezavisnost Kosova, što je prištinska delegacija mesecima najavljivala kao cilj razgovora, za Gazivode smo obezbedili da električna energija koju do sada nismo mogli da povlačimo u centralnu Srbiju - da možemo da radimo studiju izvodljivosti da se i to radi - naveo je Ðurić.

Dodao je da je vrlo značajno to što je Priština preuzela obavezu da se priključi "mini Šengenu" i širom otvori vrata za srpsku robu i srpsko tržište.

Naveo je da je Priština preuzela obavezu da poštuje sudske presude za manastire.

Ocenio je i da je otvaranje kancelarije americke razvojne agencije u Beogradu signal stranim investitorima.

NASPRAM OVE VLASTI, JEREMIĆ, TADIĆ, ĐILAS I OSTALI DILETANTI DELUJU KAO NESLANA ŠALA! Jovanov pojasnio stanje stvari!

- Ovde je polazna tačka bila pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. Mi smo došli s papirima na koje cela Srbija može da se ponosi - istakao je Ðurić.

Naveo je da je predsednik Aleksandar Vučić odoleo veliki pritiscima i da "nije svejedno kada vam predsednik Tramp i predstavnici najmoćnije sila sveta zahtevaju nešto, kada vrše pritisak".

- Uspeli da dođemo do situacije da počnemo da pregovaramo sa Prištinom, a Priština nije navikla da pregovara, nego da im drugi završe posao. Ako hoćete da ocenite sporazum, pogledajte reakcije Prištine i šta kažu albanski političari koji kažu da ovim nisu ostvareni ciljevi koji oni mesecima najavljuju - naveo je Ðurić.

Istakao je i da je mnogo "kockica" moralo da se sklopi da se predsednik Srbije sastane s predsednikom SAD, a da delegacija Prištine stoji pred vratima i da nema bilateralni sastanak.

Što se tiče pregovora u Briselu, Ðurić je za rekao da sigurno neće biti laki i da srpska delegacija tamo ide pripremljena i sa nečim što je dogovoreno ranije i što je obaveza Prištine.

Poručio je da srpska delegacija neće biti u defanzivi zato što je sad dobro prošla i da će zahtevati formiranje Zajednice srpskih opština, da se reši pitanje nastalih, raseljenih.