06.09.2020.

10:31

Foto:

Vesti

NEKI ELEMENTI SPORAZUMA SU ZAISTA INTERESANTNI, VEĆINA OVIH OBAVEZA ĆE SE SPROVESTI! Krasnići: Srbija je ISPUNILA SVOJ CILJ!


Krasnići je za Kosovo Onlajn rekao da su u sporazumu sadržane neke tačke koje se ne odnose na ekonomiju, ali su deo promocije SAD i isticanja njenog značaja u strateškoj politici.

"Neki elementi sporazuma su zaista interesantni, u smislu veće prisutnosti SAD u Srbiji, neprihvatanje kineske tehnologije, ambasada Srbije i Kosova u Jerusalimu, osuda Hezbolaha kao terorističke organizacije", rekao je Krasnići.

On smatra da je tzv. Kosovo dobilo neki vid sigurnosti od Sjedinjenih Američkih Država u procesu dogovora sa Beogradom, za šta je moralo da napravi izvesne ustupke.

Prema Krasnićijevim rečima i Srbija je ispunila svoj cilj jer je prihvaćen "Mini Šengen" i način studije fizibiliteta na Gazivodama.

"Srbija je ovim sporazumom izrazila tendenciju povezivanja sa SAD i Zapadom, više nego sa Rusijom i Kinom, sad treba videti kako će se održati ta ravnoteža", smatra Krasnići.

On je ocenio da su od strateškog interesa za Srbiju pruga do Drača, autoputevi, prisustvo američkih agencija i da su u ovom slučaju svi po nešto dobili, a ponajviše predsednik SAD Donald Tramp.

Krasnići očekuje da se realizuju sve tačke sadržane u ekonomskom sporazumu Beograda i Prištine.

"Vašington je mnogo energičniji od Brisela u realizaciji ovakvih strateških sporazuma, u tom smislu većina ovih obaveza će se sprovesti jer odražavaju strateški interes SAD u ovom regionu", rekao je Krasnići i dodao da ga najviše interesuje kako će reagovati Rusija, Kina i Brisel.

Prema njegovom mišljenju, vašingtonski sporazum će dati impuls nastavku Briselskog procesa, koji će se intenzivirati, ali bez konkretnih rezultata.