06.09.2020.

11:39

Foto:

Vesti

(VIDEO) NEĆEMO VIŠE DA VODIMO TUĐE BITKE, SRBIJA GLEDA SVOJE INTERESE! Vučić iz Brisela: Sve vas mi poštujemo i volimo, ALI HOĆEMO DA SE BORIMO ZA SEBE

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Vučić je nakon sastanka rekao da je sastanak bio dobar, da su pričali o svim važnim temama i o tome kako da se sutra nastavi dijalog.

- Pričali smo o svim važnim temama. Sutra se nastavlja zvanični dijalog, danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata. Postoje tri ključne teme: nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija - kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je upoznao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa sporazumom iz Vašingtona, i da nema problem s tim da se pohvali pred predstavnikom Unije, jer je postignuti sporazum dobar za Srbiju.

Vučić je, u izjavi medijima, nakon prvih sastanaka u Briselu, kazao da Evropa vodi dijalog Beogarda i Prištine o svim političkim odnosima, i da smo mi to ranije prihvatili.

"Da li bih to prihvatio 2009? Ne bih, ali to je izglasano u Generalnoj skupštini UN. Nalazimo se na evropskom putu", podvukao je on.

Vučić je rekao da je važno da se naprave bolji ekonomski rezultati i da se ostvare bolje plate za naše ljude. Za nas je, kaže, značajan dolazak američke agencije za finansiranje (DFC), kao i uspostavljanje « mini Šengena ».

"Mnogi u regionu to predstavljaju kao srpsku hegemoniju, ali to nema veze s tim, već sa bržim protokom roba, fitosanitarnim dokumentima, boljim ekonomskim rezultatima, i većim platama. Za to se zalažemo. Što neko voli da živi u prošlosti i pokušava po svaku cenu da gleda kako će da se suprostavi drugom njihovi su problemi", poručio je on.

Informer

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara o reakciji Lajčaka i EU o sporazumu u Vašintonu rekao da Evropa želi da vodi razgovore i da oni žele da iskoriste deo onoga što je u Vašingtonu dogovoreno.

Vučić kaže da je važno je da imamo papir jer sada kada se pozove i Hoti u vezi malog Šengena to nije lako odbiti.

Domaćinski doček

Kamere su "uhvatile" i deo onog čime je Vučić dočekao Lajčaka i Palmera u Misiji Srbije pri EU, onako domaćinski kako i dolikuje, rekao je Vučić. To su kso kao i obično bili srpski specijaliteti koje kao i uvek sprem naše službenice iz Misije Srbije u Briselu.

- Ja najviše volim pite i to svi znaju, krompirušu pa one to i spreme - rekao je Vučić uz osmeh.

Informer

- Mislim da ćemo sutra postići jako dobre stvari. Očekujemo da se sutra otvori tema Zajednice srpskih opština - kazao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija hoće da bude poštovana i u Vašingtonu i u Moskvi i u Pekingu i u Briselu.

- Kada nemamo nikakve odnose sa Amerikom, to im je loše, a kada napravimo dobre odnose onda je i to loše... Suština je u tome da moramo da vodimo svoju politiku. Imamo svoj narod i svoju zemlju i tako moramo da se ponašamo - istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da Srbi i Srbija hoće da se bore za sebe, ne za druge.

- Gledamo da iskoristimo najbolje za našu zemlju. Svi imaju svoje interese. Srbija hoće da bude poštovana i u Vašintonu, i u Kini, i u Pekingu, i u Briselu - rekao je Vučić.

- Sve vas mi poštujemo i volimo, ali hoćemo da se borimo za sebe!

Informer

Vučić je rekao da ne postoji stvar koju je ova vlast uradila, a da nije pretrpela kritike i dodao da nekima uvek nešto smeta.

Povodom pobede SNS u Šapcu Vučić je rekao da mogu izbori da se ponove opet, a da će Zelenović i Petrović imati sve gore rezultate.

- Sloboda i demokratija su pobedili i pobeđivaće uvek - istakao je Vučić.

O sedenju u Ovalnoj sobi

Vučić je govoreći o sedenju u Ovalnoj sobi, što je velika čast i privilegija, rekao da je za njega privilegija sporazum, a da je kompletan državni vrh SAD došao.

Vučić je rekao da je Tramp sedeo za svojim stolom, a da su za njega doneli stolicu.

- Zamislite da sam ja rekao što ja nemam takvu veliku fotelju?... Zamislite da sam rekao da je stolica mala, da me je bilo briga za narod - upitao je Vučić.

Vučić je rekao da je to najmanje važno, da je mogao i da stoji, a da je važno ono što je postignuto za Srbiju.

- To nije priča o sedenju nego kibicovanju i kritikovanju... Neću o njihovim snovima i niskim strastima... I da mi nisu dali ni da sednem ja ne bih imao nikakav problem... Ja sam tamo otišao da se borim za svoju zemlju i svoj narod a ne kakva je stolica te da i je mala, uska, ovakva, onakva... A to što je rekla Zaharova više govorio o njoj i njenom nevaspitanju a ne o nama... - dodao je Vučić i naglasio da je njemu dovoljna, voda, flašica kole i pita i on je zadovoljan...