10.09.2020.

22:14

Foto:

Vesti

VUČIĆ NAJAVIO NOVE INVESTICIJE: Podrška Mini šengenu "strahovit" potez SAD, jer vodi miru!

Vučić je za RTS rekao da bi ulaskom celog regiona u "mini šengen" moglo da se uštedi 3,5 milijardi evra, da bi region bio bogatiji, nestale bi granice, podigli bi se kapaciteti celog regiona za priliv stranih direktnih investicija, pokazala stabilnost, ali i dodao da je za to potrebna politička volja i stabilnost.

- Potrebno je da neko ne misli daje važno samo da uradi nešto protiv Srbije - rekao je Vučić i dodao da je mini šengen i najveći interes srpskog naroda.

Vučić je za RTS, komentarišući to što je Priština sporazumom u Beloj kući pristala da uđe u inicijativu "mini šengen", rekao da bi, uz "mini šengen", bilo znatno manje problema u regionu.

- Bili bismo neuporedivo bogatiji, za najmanje deset odsto bogatiji, budući da su 7 odsto operativni troškovi zbog čekanja kamiona na granicama - naveo je predsednik.

Informer

Vučić je rekao da je za razvijanje "mini šengena" potrebna politička volja, navodeći da se deo već razvija sa Makedoncima oko fitosanitarnih i veterinarskih inspekcija koje rade na prelazu Tabanovce.

- Moramo da radimo i na radnim dozvolama, nostrifikaciji diploma, da onaj ko uđe na teritoriju Sribje ima pravo da ode i u Sarajevo, Tiranu. Za to nam je potreban mir i razgovori sa ljudima koji znaju šta znači kompromis - rekao je Vučić.

Naveo je da uz "mini šengen" više neće biti granice među Srbima, ali ni među Bošnjacima, te kao primer naveo da će jedan čovek koji dobije radnu dozvolu u Novom Pazaru moći da radi i u Sarajevu i obrunuto...

- Očigledna je prednost mini šengena za naš narod i sve druge i samo zlonamerni se prave da to ne razumeju - istakao je Vučić.

Dodao je da je veoma ponosan na tu ideju, za koju kaže da je, iako neki govore da je njegova, do nje zajednički došao sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Informer

- Mislim da smo je zajednički stvorili Edi Rama i ja kad smo rekli da ne idemo uvek samostalno, kad idemo u Brisel uvek idemo da govorimo jedni protiv drugih, nismo nikad probali nesto zajedno da dobijemo. I Zoran Zaev je prišao i bio fer iako znam kakvi su bili pritisci i na njega - rekao je Vučić.

Vučić najavio nove investicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će u narednih 10 dana biti potpisan ugovor o izgradnji fabrike u Zaječaru, kao i da će u Chupriju doći jedna velika nemacka kompanija koja će zaposliti 450 ljudi.

On je podsetio da je Magna u Aleksincu otvorila 570 radnih mesta, kao i da otvaranje velikih stranih firmi ide linijom Koridora 10.

- I onda dve velike japanske investicije - Midek u Novom Sadu i Tojo u Inđiji. Uskoro polažemo kamen temeljac za njih. To je 390 miliona evra investicija. A biće još više investicija. Američki potencijali su veći - rekao je Vučić.

On je precizirao da kada dođe Američka razvojna agencija to svi prate i raste cena Srbije na "međunarodnoj finansijskoj pozornici".

- Ako ulažu Kinezi, Japanci, Nemci... to znači da je dobro mesto za ulaganje i to je dobro za nas - rekao je Vučić.