16.09.2020.

19:50

Foto:

Vesti

PREDSEDNIK AMERIKE NAHVALIO SRPSKOG LIDERA! Tramp: Vučić je hrabar, s njim je Balkan siguran!

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp poručio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hrabar lider zahvaljujući čijim odlukama je Balkan bezbedno i stabilno mesto za život!

Ove reči hvale Tramp je uputio srpskom predsedniku povodom potpisanog sporazuma u Beloj kući o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od 4. septembra. Od trenutka kada je potpisan ovaj značajni dokument, najmoćniji svetski lider ne prestaje s pohvalama na račun srpskog kolege.

Poruka podrške

Prethodnih dana, priznanja na Vučićev račun stigla su od najbližih saradnika američkog lidera, a juče je i na zvaničnoj Instagram stranici Stejt departmenta objavljena poruka podrške. U njoj se podseća na reči predsednika Trampa povodom postizanja sporazuma u Vašingtonu: "Ovo je stvarno istorijski dan... Srbija i Kosovo obavezali su se na ekonomsku saradnju", a zatim se navodi direktna

Trampova poruka:

- Potrebna je izuzetna hrabrost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i "premijera" Kosova Avdulaha Hotija da krenu u ove razgovore i dođu u Vašington kako bi finalizovali te obaveze. Učinivši to, oni su svoje zemlje, Balkan i svet učinili bezbednijim - ocenio je Tramp, koji bi uskoro, kako je Informer prvi pisao, mogao da poseti Srbiju.

Njegov specijalni savetnik Ričard Grenel naveo je da se radi na pronalaženju datuma za Trampovu posetu.

- Predsednik Tramp namerava da poseti Srbiju, što bi bilo prvi put posle Džimija Kartera. Sada moramo da radimo na pronalaženju datuma koji bi odgovarao i Beloj kući i Savetu za nacionalnu bezbednost, koji bi takođe bili uključeni u organizaciju posete - rekao je Grenel.

Stiže i Ivanka

U Srbiju bi osim predsednika Donalda Trampa trebalo da dođe i njegova ćerka i osoba od njegovog najvećeg poverenja Ivanka Tramp. Tu mogućnost nedavno je najavio i predsednik Vučić, a sama Ivanka prisustvovala je prvoj rundi razgovora u Beloj kući, kada je dogovoreno i da DFC otvori kancelariju u Beogradu. 

On je, sumirajući utiske sa nedavnog sastanka u Vašingtonu, otkrio i da je Vučić težak pregovarač.

- Predsednik Vučić je bio veoma težak pregovarač. On se zaista bori za svoj srpski narod - rekao je Grenel, i pojasnio da je cilj sporazuma bio konkretan napredak, te da se zbog toga otvara kancelarija Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu.

- Mi pokušavamo da se ne bavimo simbolikom, da se ne bavimo političkim simbolizmom, kojim se bave mnogi političari... Naša DFC kancelarija i agencija u Americi su smatrale da postoji dovoljno posla, gde možemo imati tim na terenu koji će moći da završi sve projekte u Srbiji. To su sve ekonomski vođeni projekti koje želimo postići, zato uspostavljamo kancelariju u Beogradu. Ne zbog simbolike, već da odgovorimo na sjajan broj projekata koje već imamo. Predsednik Tramp je od početka smatrao da je ekonomija i stvaranje novih radnih mesta nešto što on može dobro da uradi - objasnio je Grenel.

A opozicija laže li laže...

Ocenjujući domete Vašingtonskog sporazuma, potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović kaže da sporazum iz Vašingtona povećava Srbiji mogućnost da se bori za KiM.

- To osnažuje Srbiju, a samim time i naš suverenitet na KiM i jača kapacitete naše zemlje. Da se ne lažemo, bez novca, ko će da opremi vojsku i policiju i ko će da ima veći uticaj i gde će naše kompanije da rade. Opozicija se rukovodi onim "što gore po Srbiju, to bolje za njih". U poslednjih nekoliko meseci je to naročito izraženo, pa je odlazak u Vašington isključivo predstavljan kao potpisivanje nezavisnosti Kosova. Videlo se da je to sve laž - rekao je Stefanović.