17.10.2020.

15:54

Foto:

Vesti

VOJNO ZDRAVSTVO SPREMNO ZA NOVI UDAR KORONE Vulin kaže da su sve bolnice opremljene, opreme ima više nego dovoljno

On je tokom obilaska vojne kovid-bolnice VMC Karaburma sa ;načelnikom Uprave za vojno zdravstvo general-majorom Uglješom Jovičićem ocenio da je vojno zdravstvo "pokazalo koliko vredi u prvom i u drugom talasu borbe sa korona virusom, a da će to ponovo pokazati "i u trećem talasu ili kad god to bude bilo potrebno".

"Spremno čekamo sledeći talas, i još jednom, i ovim putem želim da upozorim sve naše građane da nam niko ne može pomoći ako ne pomognemo sami sebi. Nema tog vojnog ili civilnog zdravstva koje može da prihvati sve pacijente, koje može da izleči sve koji bi mogli da se zaraze ukoliko zaraza bude nekontrolisana, ukoliko ne budemo nosili maske i ukoliko ne budemo vodili računa", rekao je Vulin u pisanoj izjavi. ; Komandant vojne bolnice Karaburma pukovnik Ivo Udovičić zahvalio je ministru Vulinu za sve što je u proteklom periodu učinio da ta bolnica funkcioniše i dodao da je "zatišje" između dva talasa iskorišćeno za njeno renoviranje.

"Trenutno u Vojnoj bolnici Karaburma imamo 41 pacijenta, i to su sve teške pneumonije i životno su ugroženi. Među njima je i sedmoro na intenzivnoj nezi i mi se svakodnevno borimo za njihove živote", naglasio je Udovičić.

Prema njegovim rečima, tokom septembra osoblje te bolnice je koristilo godišnje odmore, bolnica je renovirana i sada se sve sprema za novi talas koji je "uveliko počeo".

"Očekujemo veliki priliv pacijenata, očekujemo teške pneumonije, jer su sada uslovi za transmisiju virusa daleko veći", kazao je Udovičić i dodao da u toj ustanovi niko ;od osoblja niko nije bio zaražen. ; Navodi i da je bolnica dobila najviše ocene od kineske i ruske delegacije eksperata koje su boravile u našoj zemlji.

"Kapacitet ove bolnice i nove bolnice je oko 135 i 140 kreveta, u zavisnosti od broja pacijenata koji su na intenzivnoj nezi. Nadamo se najboljem, ali smo spremni i za najgore", rekao je Udovičić.