22.10.2020.

17:27

Foto:

Vesti

(FOTO) A SADA, NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE! Ivan Radovanović predstavio novu knjigu!

Radovanović se, nakon prethodnih dela, "Dubrovnik" i "Peti oktobar", u ovom novom, romanu, trudio da pobegne od politike.

Knjiga je, inače, kako sam autor kaže, nastajala usred prolećnog dela suzbijanja pandemije virusa covid 19.

- Osećao sam potpunu slobodu dok sam pisao. Knjiga je neka vrsta mog odgovora na sve ovo na šta smo primorani ovih dana u takozvanoj novoj realnosti. Ona je dokaz da i u specijalnim vremenima čovek može da misli i da radi, stvara. Ako knjiga kod čitalaca bude izazivala osećaj slobode ili podstakne da se bave pre svega sobom i ostalim stvarima u životu biću skroz zadovoljan - rekao je Radovanović za Tanjug.

U procesu stvaranja bilo mu je kako kaže, najteže, da joj se "odupre".

Informer

- Ta knjiga je dohvatila mene u istoj meri kao i ja nju. Morao sam često da stajem, jer me je nekako gurala iz dana u dan do samog kraja - kazao je Radovanović.

Promociji knjige su, pored Radovanovićevih kolega, prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i autorovi prijatelji iz javnog, kulturnog i političkog života, glumac Svetislav Bule Goncić, reditelj Milorad Milinković, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, direktorka nevladine organizacije CEAS Jelena Milić i drugi.

Knjiga se pojavila u izdanju Albion Books-a, a na promociji je, pored autora, govorio i recenzent romana Muharem Bazdulj.

- Isak Deus je svedok istorije, usamljeni pustinjak koji se uvek nađe na raskrsnici značajnih događaja i vekova. Za razliku od standardnih istoričara, njegova zapažanja su vanvremenska, potpuno subjektivna i ljudski grešna. Knjiga počinje Vitgenštajnovim citatom - „Granice mog jezika znače granice mog sveta", jer Isak Deus predstavlja za mene upravo to - brisanje granica i osvajanje lične slobode, toliko neophodne u ovom vremenu opštih misli i navijačkih parola. I kada priča sa Napoleonom, Edipom ili Davidom, Isak uvek u podsvesti ima najznačajniju osobu u svom životu - svoju babu. A ta baba živi u soliteru na Novom Beogradu i odbija da Bogu pokloni dres Saleta Ilića. Zašto ga je odbila, koji mu je dres na kraju obećala i kakva je tu uloga Grete Tunberg - to će saznati svako ko se pridruži Isaku Deusu u ovoj avanturi - rekao je autor.

Informer

U "čitanju" recenzenta, Bazdulja, Radovanoviću je nadasve stalo do humora koji ide od suptilnih aluzija do karnevalsko-baroknih preterivanja, koji, kaže, mogu da podsete i na „Top listu nadrealista"...

Informer

- "Isak Deus i njegovi izveštaji" iz prašineje jedna od onih knjiga koje se čitaju više pita. Suzan Zontag veli da su jedino takve uopšte i vredne čitanja. Ako iskustvo ovog čitaoca ima u tom smislu neku težinu i indikaciju za buduće čitaoce, prvi put se čita brzo, sve po redu, kao roman. A drugi put, i kasnije, može i skoro nasumice, otvoriš knjigu uz početak ili uz kraj ili iz sredine, pa pročitaš dva-tri poglavlja - kaže Bazdulj.

Informer

Ivan Radovanović je bio novinar i urednik u listovima „Politika", „Borba", „Vreme", „Dnevni telegraf", „Evropljanin", osnivač i vlasnik dnevnika „Borba", kao i urednik informativnog programa BK televizije.

Autor je pet knjiga: „Ništa", „Kratka istorija života u mrtvom gradu", „5. oktobar" (sa Draganom Bujoševićem), „Dubrovnik" i „Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine".