23.10.2020.

13:19

Foto:

Vesti

BEZBEDNOST NA RADU PRIORITET

Novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu vrlo brzo će se ponovo naći na sednici parlamenta, najavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
Na forumu "Kovid 19 - bezbednost i zdravlje na radnom mestu u vreme pandemije" povodom obeležavanja Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, ministar je rekao da je važeći zakon dobar, ali da će novi biti još bolji.

"Pandemija i dalje postoji i velika je opasnost po sve naše građane i radnike. Radna okolina i bezbednost na radu je nešto što je prioritet kada je u pitanju radno pravo", kaže Đorđević.

O bezbednosti na radu, kaže ministar, ne treba govoriti samo u pandemiji koja je sve nas opomenula da treba o tome više da brinemo.

"Možda će to biti dobra opomena da ukoliko pirmenjujemo sve mere za vreme pandemije da će to na neki način da ostavi traga da u danima posle pandemije nastavimo tako, da koristimo i zaštitna sredstva i da se držimo slova zakona", poručio je ministar.

Naveo je da je dosta toga urađeno tokom pandemije i učinjeno da budemo primer drugima kako se ponašamo kao država.
"Bezbednost i zdravlje na radu treba da bude na prvom mestu, jer život i zdravlje naših ljudi nema cenu. Sve ostalo možemo da ispravimo i da se dogovaramo ali ovo je nešto što je nepovratno", napomenuo je ministar.

Informer

Ingve Engstrom iz Delegacije EU u Srbiji rekao je da sada više nego ikad bezbednost i zdravlje na radu mora biti u fokusu dok smo svi pogođeni pandemijom kovid 19 koja stavlja mnoge radnike na prvu liniju. Naveo je da Evropa u svetu spada u jedno od najboljih mesta za život i rad i da je anketa Eurofounda pokazala da je 85 odsto ispitanika zadovoljno uslovima rada.

Engstrom je rekao da EU pozdravlja to što je u maju ove godine Srbija usvojila akcioni plan za usklađivanje sa pravnom tekovinom EU u socijalnoj politici i zapošljavanju u kontekstu Poglavlja 19, koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje.
"Želeo bih da ohrabrim novu vladu da nastavi sa osnaživanjem dobro izgrađenih institucionalnih kapaciteta za bolje sprovođenje i snažnije zagovaranje uslova rada, radnih prava i standarda u Srbiji", rekao je Engstrom.

V.d. direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula kaže da je u vreme kada broj oboleli od korona virusa dostiže svoje rekorde važno ponovo apelovati na poslodavce i zaposlene da sprovode pojačane preventivne mere u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti.
Navela je da pojava novih rizika izazvanih korona virusa nalaže da se briga o zdravlju i bezbednosti na radu podigne na viši novo i podestila da je Ministarstvo za rad donelo Pravilnik koji pomaže poslodavcima u tome kako da primene preventivne mere da virus ne uđe u radni kolektiv, ali i koje mere primenti ako se to desi.

Vojin Jondić iz Inspektorata za rad je rekao da je u poslednja dva, tri meseca težiste Inspektorata za rad bilo i na kontroli primene Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja korona virusa.
Naveo je da je od 11. avgusta do 30. septemebra realizovano 1.578 pojačanih vanrednih nadzora i doneto 146 rešenja.

Precizrao je da je nador obavljen kod 430 poslodavaca u svim oblastima i da je doneto 44 rešenja, kao i 375 ugostiteljskih objekata i 40 donetih rešenja.