01.11.2020.

10:01

Foto:

Vesti

(VIDEO) VOLEO BIH DA DAM LIČNU DONACIJU! DONIRAĆU 300 SVOJIH KNJIGA I OBEZBEDIĆU JOŠ 700! Vučić: Sa ponosom čuvamo NAŠE IME I PREZIME

Vučića je dočekao direktor "Srpske kuće" Emilo Labudović , a potom su zajedno obišli sedište institucija i organizacija koje su osnovane radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori, a za čiju izgradnju je Vlada Srbije izdvojila 3,4 miliona evra.

Informer

U delegaciji Srbije, uz predsednika Vučića u Podgorici su ministri Nebojša Stefanović, Nenad Popović i Milorad Dodik, član predsedništva BiH, a u "Srpskoj kući" su ih dočekali lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i ambasador Srbije Vladimir Božović.

Informer

printscreen RTV Pink

Vučić je predstavnicima "Srpske kuće" rekao da je zadovoljan kako izgleda ovaj kulturni centar Srba u Crnoj Gori, i ponovio još jednom da će Srbija nastaviti da ulaže još više u naše ljude.

- Voleo bih da dam ličnu donaciju, u knjigama. Mogu da dam više od hiljadu knjiga iz moje lične biblioteke - rekao je Vučić prilikom obilaska "Srpske kuće".

Nakon obilaska "Srpske kuće" javnosti se obratio Aleksandar Vučić.

- Verujem da ću sadržajima u vremenu koje dolazi ova kuća tek pokazati pravi smisao. Verujem da će još uspešnije da rade - rekao je Vučić.

Informer

Kako kaže, ulagaće još više, to su dodaje pare naroda Srbije i poklon srpskom narodu u CG,

- Mi sa ponosom čuvamo naše ime i prezime - rekao je Vučić.

Vučić je prilikom obilaska rekao da Srbija može i mora još mnogo stvari da uradi za "Srpsku kuću" i zajednicu Srba u Crnoj Gori, i dodao da će se to i dogoditi.

- Imam mnogo knjiga, nemam gde više da ih držim. Doniraću 300 svojih knjiga i obezbediću još 700 kao poklon Republike Srbije - rekao je Vučić.

Dodik: Srpska kuća u Podgorici jača srpski identitet

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, prilikom posete Srpskoj kući u Podgorici, da taj objekat služi za jačanje srpskog identiteta i da će Srpska sarađivati sa rukovodstvom te ustanove.

"Do sada sam o ovome slušao i bilo mi je važno da postoji. Sada sam video da je impozantno i da bi trebalo da posluži za jačanje našeg uverenja da naš narod ima pravo na svoj identitet, da je na pravom mestu i da ne može da se odrekne ničega od svog identiteta", rekao je Dodik novinarima nakon što je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio Srpsku kuću.

Dodik kaže da je prijatno iznenađen i izgledom samog objekta Srpske kuće i sadržajima koje je video.

"Naravno da ćemo i mi iz Republike Srpske sarađivati sa ljudima koji upravljaju ovim objektom i učiniti da sadržaji budu što bolji", rekao je Dodik.

On je istakao da postojanje Srpske kuće u Podgorici potvrđuje da Srbija vodi računa o svom narodu gde god da se nalazio i da je važno da se to i očuva.

Srpska kuća je sedište institucija i organizacija koje su osnovane radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda, a za čiju izgranju je Vlada Srbije izdvojila 3,4 miliona evra.

U "Srpskoj kući" su smeštene Matica srpska, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savj et, Udruženje književnika srpskog naroda, Srpska televizija, Srpski radio, novine, portali, Srpski kulturni centar. . .

Posle toga, predsednik Srbije prisustvovaće u 11.00 sati u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Informer

Na sahrani će inače govoriti patrijarh srpski Irinej, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mandatar Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Aleksa Bečić i pisac Matija Bećković.