18.11.2020.

08:00

Foto:

Vesti

(VIDEO) ODBROJAVANJE JE POČELO, NIJE PITANJE HOĆE LI, VEĆ KADA! On će sahraniti zapadnu Severnu Ameriku, erupcija Jelovstona je neminovna!

Prethodna studija je, međutim, sugerisala da je vulkan Jelovston možda doživeo "trostruko smanjenje svoje sposobnosti da proizvede supererupcije"

Iako se čini da nije nedostajalo tvrdnji i spekulacija o mogućnosti razorne erupcije Jelvstonskog supervulkana, naučnici su zapravo pokušali da utvrde da li je moguće napraviti dugoročno predviđanje u vezi sa takvim događajem, prenosi Daili Ekpress.

Prema novinama, geohemičar profesor Kent Sims sa Univerziteta u Vajomingu proučavao je radiokarbonske izotope vulkana da bi postigao taj cilj.

- To je težak aspekt nauke, to dugoročno predviđanje - rekao je. 

- Radon mogu da koristim kao sat, pomaže mi da shvatim brzinom rasta gasa iz magme duboko dole i izlaska na površinu.

Diskaveri Čenel objašnjava kako tačno "gas radona može pružiti odgovor", jer kada "radon propada, on stvara radioaktivne izotope sa jedinstvenim hemijskim potpisima koje naučnici mogu da mere".

JERMENI SU SAMO OVO OČEKIVALI OD PUTINA! Status Nagorno Karabaha nije rešen, SLEDI LI TOTALNI OBRT?! Šta će na ovo reći Alijev i Erdogan!

Serija je takođe pružila prilično grafički opis zašto bi tačno naučnici mogli da predvide buduću erupciju Jelovstona.

- Hiljadama puta moćnije od planine Svete Helene, erupcija ovih razmera sahranila bi zapadnu Severnu Ameriku - objašnjeno je. 

Sumporna magla bi zatamnila Sunce i zaronila ceo svet u vulkansku zimu.

Mediji ističu da je prethodna studija zapravo sugerisala da snaga vulkana možda slabi, a autor istraživanja, vulkanolog sa Univerziteta u Lajčesteru Tomas Knot, rekao je da je "žarišna tačka Jelovston" očigledno "doživela trostruko smanjenje kapaciteta za stvaranje supererupcionih događaja".