18.11.2020.

07:46

Foto:

Vesti

ALBANSKI ZLOČINCI PRED SUDOM, OPTUŽENI ZA MUČENJA, UBISTVA, PROGON...! Danas statusna konferencija za svu četoricu šefova OVK!


Sudija za prethodni postupak je pozvao svu četvoricu optuženih u tom predmetu - Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, kao i njihove branioce da prisustvuju statusnoj konferenciji.

Oni, međutim, imaju mogućnost da odluče da ih zastupa samo njihov branilac ili da učestvuju u konferenciji putem video veze.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija o obelodanjivanju dokaza tužilaštva i odbrane, a trebalo bi da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Tači i ostali prvi put su prošle sedmice pred sudijom za prethodni postupak negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice, koja ih zajedno tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorusku jedinicu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu - najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukesu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Informer

Hašim Tači u Hagu

Prema podacima iz ovog predmeta koji su objavljeni, tokom perioda koji obuhvata optužnica Hašim Tači je bio na čelu direkcije OVK za politička pitanja i za informacije.

Krajem marta 1999. Tači je postao predsednik Privremene vlade Kosova (Privremena vlada) i vrhovni komandant OVK.

U istom periodu Kadri Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe OVK. Već krajem marta 1999, po formiranju Privremene vlade, našao se na čelu Obaveštajne službe Kosova i postao ministar za obaveštajnu delatnost u Privremenoj vladi.

Informer

Kadri Veselji i Hašim Tači


Redžep Seljimi u periodu iz optužnice, nalazio se na dužnosti nacelnika direkcije OVK za operacije. U avgustu 1998. bio je glavni inspektor OVK, a krajem marta 1999, kada je formirana Privremena vlada, postao je ministar za javni red, odnosno ministar unutrašnjih poslova u toj vladi.

Informer

Redžep Seljimi u Hagu


Jakup Krasnići je član direkcije OVK za politička pitanja i zvanični portparol OVK. Kasnije tokom 1998, zvanično je postavljen na dužnost zamenika komandanta OVK. Po osnivanju Privremene vlade, Krasnići je postao njen portparol.

Informer

Jakup Krasnići u Hagu

Prema navodima optužnice, dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

U šest tačaka optužnice terete za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica.

U četiri tačke optužnice terete se za ratne zločine: protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.