18.11.2020.

12:55 >> 12:58

Foto:

Vesti

SRBIJA JE DOBILA JEDNU OD TRI NAJMODERNIJE RAFINERIJE U REGIONU! Vučić: Ovo je važan dan za Srbiju i dalje unapređenje odnosa sa Rusijom! (Video)

 

Predsednik Vučić je poželeo srećan rad svima u komandnom centru Rafinerije.

- Srećan vam rad svima! Što se budemo više razvijali naše potrebe za koskom će rasti - rekao je predsednik.

Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su generalni direktor Gaspromnjefta Aleksandar Djukov i ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović deaktivirali sigurnosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.

Informer

Prisutnima se obratio Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, kazao je da je ovo veliki iskorak u novu eru rada.

- To je nova referenca kompanije i novi standardi. Proizvodimo koks koji se dosada samo uvozio. To je veliki benefit za nas - rekao je Tjurdenjev.

Informer

Kiril Tjurdenjev

Dodao je da duboka prerada obezbeđuje njihovu viziju da budu dobar partner zajednici i građanima, kao i da budućnost pretvaraju u delo.

Nakon njega, predsednik upravnog odbora Gaspromnjeft Aleksandar Djukov istakao je da je 2017. godine najavljen početak izgradnje kompleksa, a da danas može da se kaže da je projekat uspešno realizovan.

- Ovaj visoko efikasni projekat je završen i može uspešno da počne sa funkcionisanjem - rekao je Djukov.

Informer

Aleksandar Djukov

Kako kaže, ovaj projekat je od velike važnosti kako za Rafineriju u Pančevu, tako i za celokupnu kompaniju NIS.

- Ovaj objekat je od velike važnosti kako za Rafineriju u Pančevu tako i za celokupan NIS. Puštanjem u rad ovaj projekat, dubina prerade će se poboljšati i staće u red najkvalitetnijih takvih objekata u čitavom svetu - rekao je Djukov.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali je vodeća grana tog partnerstva energetski sistem.

Amasador ističe da on ne zna ni za jednu energetsku kompaniju u regionu i Evropi da u sadašnjim okolnostima pandemije i nepovoljnoj situaciji na tržištu nastavlja razvoj i završava najvažnije projekte kao što to radi NIS.

- Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali vodeća gradna tog partnerstva je energetski sektor", ističe ambasador i dodaje da svaki oblik saradnje između dve zemlje nije moguć bez dobrih odnosa u političkoj sferi.

Informer

Aleksandar Bocan-Harčenko

Svi rezultati na terenu, ističe Bocan-Harčenko, ostvaruju se zahvaljujući stalnom dijalogu između srpskog i ruskog predsednika.

- NIS ostaje naše vodeće zajedničko preduzeće u celokupnoj saradnji i današnji događaj to i potvrđuje - podvukao je ambasador.

Kompanija je, dodaje, usmerena ka tehnološkom razvoju i modernizaciji proizvoda, kako bi, ističe, pružila doprinos već dobro i velikoj privrednoj stopi rasta u Srbiji.
 

- Novo postrojenje doprineće razvoju NIS-a i Srbije, a pored toga pružiće i veću energetsku stabilnost i bezbednost zemlje i regionu - rekao je Bocan-Harčenko.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je ovo veliki dan za Srbiju i veliki dan za unapređenje odnosa između Srbije i Rusije. 

- Ljudi koji su gradili ovu konstrukciju od 96 metara imali su više vera i znanja od mene. Malo sam verovao da ćemo ovo uspešno da završimo. Ovo je veoma važan dan za Srbiju, veliki dan za Srbiju i dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranje još većeg poverenja i bliskosti, to je potvrda naše zajedničke efikasnosti, dobrog rada i rezultata. Ovo će popraviti poziciju NIS na tržištu, Srbija je dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu. Sve je urađeno na najmoderniji način - rekao je Vučić. 

-  Imaćemo manje prašine i praškastih čestica. Ovo postrojenje pokazuje kako kao Feniks iz pepela možete da podignete nešto što je bilo urušeno 1999. godine. 

Kako kaže, nije slučajno da se Srbija danas nalazi na čelu Evrope po stopi rasta, i dodaje da sa istim željama i zahtevima ulazimo i u naredne godine.

- Za to nam je potrebna dobra saradnja sa ruskim prijateljima. Mi smo danas širom otvorili vrata dogovoru sa predstavnicima Gaspromnjefta - rekao je Vučić.

Informer

Aleksandar Vučić

Vučić je rekao da je blizu pronalazak rešenja za Petrohemiju, i dodao da Rusi i Srbi to zajednički mogu da urade.

- Još jedna važna vest za građane. Znate da smo sa MMF i Svetskom bankom već godinama imali probleme sa Petrohemijom i danas smo ne samo odškrinuli već širom otvorili vrata dogovoru sa Gaspromenjftom

Zahvalio je generalnom direktoru Gaspromnjefta Aleksandru Djukovu što ima hrabrosti da donosi teške odluke.

- U Petrohemiji imamo 1.320 radnika i čini mi se da smo bilizu da nađemo rešenje i za njih i za hemijhsku industriju Srbije. Zato će Djukov danas a mi do sutra formirati radnu grupu, najbolji tim da to rešimo zajednički sa Rusima - istakao je Vučić.

Kaže da je to velika stvar za Srbiju, ali da nije lak zadatak za NIS, niti za našu državu.

- Uveren sam da zajednički to možemo da napravimo, dodao je Vučić.

Vučić kaže da gledaju u budućnost kako da sa zajedničkim partnerima naprave što bolje rezultate.

- Čestitam i svim građanima Srbije na ovom fantastičnom rezultatu - završio je Vučić.

Informer

Aleksandar Vučić

Puštanju u rad "Duboke prerade" su prisustvovali i ministar bez portfelja Nenad Popović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka životne sredine Irena Vujović, biviši ministar energetike Aleksandar Antić, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Postrojenje vredno 300 miliona

Projekat je modernizovao rafineriju i povećao efikasnost prerade, a vredan je više od 300 miliona evra.

Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta "Duboka prerada" Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i "najzelenijih" u regionu.

Početak rada "Duboke prerade" donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praškastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije.

Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka.

Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa.

Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.

U izgradnju novog kompleksa "Duboka prerada" uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

NIS je ranije saopštio da završetak tog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija Gasprom njeft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.