18.11.2020.

12:51

Foto:

Vesti

DAČIĆ O SUĐENJU KRVNICIMA OVK U HAGU: Mora da postoji pravda i za srpske žrtve

Informer

Dačić je podsetio da je Sud za ratne zločine fomiran na zahtev Saveta bezbednosti UN i da bi bio formiran i da to nije uradila Priština koja sada, kako je ocenio, beži od realnosti i želi da ga ukine.

- Jedan od zahteva Prištine na sastanku u Beloj kući bila je odredba da se zajedno zalažemo da se ukinu međunarodni sudovi - rekao je Dačić za TV Hepi.

Na podsećanje da je bivši predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači pominjao inicijativu o proglašenju opšte amnestije i za Srbe i za Albance, kada je reč o ratnim zločinima, Dačić je naveo da je to uobičajeno posle ratnih dešavanja, osim za najteža dela, ali da bi trebalo primeniti ne samo na KiM, već i u BiH, Hrvatskoj...

Informer

- Mi smo to predlagali godinama, ali oni to ne žele, jer misle da samo Srbi treba da odgovaraju za ratne zločine - rekao je Dačić.

Komentarišući optužbe iz Prištine da je navodno počinio ratne zločine na KiM i pozive da bude saslušan pred sudom, Dačić je kazao da se devedesetih nije bavio državnim poslovima, već da je bio portparol SPS, za razliku od Fatmira Ljimaja i ostalih pripadnika OVK koji su, kako je rekao, bili u šumi i ubijali Srbe.

Upitan za ishod američkih izbora, Dačić je ponovio da ne očekuje promenu nove američke administracije prema Srbiji i odbacio tvrdnje da naša zemlja može da snosi posledice zato što je, navodno, indirektno učestvovala u izbornoj kampanji Donalda Trampa.

- Tramp je kao predsednik zakazivao spoljnopolitičke aktivnosti, šta je trebalo Srbija da uradi, da kaže da će sačekati da li će on ponovo biti izabran za predsednika - prokomentarisao je Dačić.

Izrazio je uverenje da sa Bajdenom neće biti povratka u devedesete kada je reč o odnosu SAD prema Srbiji uz ocenu da se mogu tražiti ''''nijanse'''' u različitom pristupu Bajdenovog ili Trampovog tima određenim problemima, kao što je dijalog o Kosovu i Metohiji ili pitanje ambasade u Jerusalimu.

- Bajden je devedesetih bio jedan od najžešćih i najaktivnijih kada se govorilo o krivici Srbije i srpskog naroda, ali to je prošlost - rekao je Dačić za TV Hepi.

Dodao je da je Bajdena upoznao 2009.godine, kada je kao potpredsednik SAD posetio Srbiju i da su se posle toga više puta sreli, te da je bila očigledna promena nejgove retorike i stava prema našoj zemlji.

- Bajden je tada bio umeren, govorio je o potrebi pomirenja oko KiM, da se prevaziđu problemi, da je istorija ''''najveći neprijatelj budućnosti - ispričao je Dačić.

Na pitanje o novoj funkciji, Dačić je kazao da kao predsednik parlamenta ima drugačiji način rada i druge prioritete nego kada je bio u izvršnoj vlasti, kao i da ne može da reaguje na stvari kao što je, kaže, slučaj kada je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović udaljila sa sastanka direktora ''''Srbijagasa'''' Dušana Bajatovića.

- Pitali su me kako reagujem na to. Rekao sam: ''mene ste našli da pitate, ja sam predsednik parlamenta, ne bavim se trivijalnim pitanjima - rekao je Dačić.