25.11.2020.

23:06

Foto:

Vesti

STOILKOVIĆ: Naša svetlost će pobediti Vaš mrak!

Tako je bilo odvajkada, tako je i danas. Zamislite situaciju, nije teško, živite sa komšijom na istom spratu, deca su vam u istom razredu, svakog dana idu zajedno u školu, slobodno vreme koriste da budu zajedno učeći i družeći se, a vi kada komšiji umre otac, onako iz čista mira ne izrazite komšiji saučešće. Skoro sam siguran da je takoreći svaki normalan komentar na ovu situaciju u stilu: “Pa dobro, kakav je to iskompleksirani čovek koji takvo nešto može sebi da dozvoli?”. Eto neki i mogu. To je danas slika i prilika najviših državnih pretstavnika Republike Makedonije.

A još je upečaljivije kad pagani sebe pretstavljaju za pravoslavne!

Zamislite još i da je kojim slučajem predsednik Sobranja Talat Džaferi poslao telegram saučešća svom srpskom kolegi! Pa istog trenutka bi “dvojac na daljinski”, Pendaroski i Zaev, bili živi mrtvaci. Prava sreća za njih je što je previd Džaferija iskoristio Bojko Borisov i državnički mudrom odlukom spasio čast obojici time što je poslao telegram saučešća srpskom predsedniku i u njihovo ime. Pa kad su već isti narod, što ne bi moglo.

Eto to su izazovi promašene politike i promašenih ljudi.

Zato postoje i stvari koje nisu vidljive, osim onim unutrašnjim strunama koje nas vode kroz život. Pa je takva bila i moja reakcija na njihov nedostatak ne samo vaspitanja i ljudskosti, nego i državne promišljenosti i mudrosti koju gromoglasnom tišinom pokušavaju da nadvladaju. Ali teško vam ide, sinovci, ceo region je upoznat s vašom brukom, svi najvažniji regionalni mediji, a dobar deo i makedonskih najčitanijh sajtova su objavili moju reakciju, beogradska Politika je pola dana na naslovnoj strani držala informaciju o vašoj praznoglavosti.

Naša svetlost će pobediti vaš mrak!

Uostalom, reče Mark Tven: „Bolje je ćutati i zvučati kao budala, nego otvarati usta i otkloniti svaku sumnju u to“.

Jer kako ćete inače objasniti da je i Milo Đukanović koji je do juče bio ne samo u sukobu nego i u otvorenom neprijateljstvu sa Srpskom crkvom izrazio saučešće srpskom narodu i svojim kolegama u Srbiji. Ali koliko god ja najgore mislio o njemu i njegovoj politici, nikako ne mogu sebi da dopustim da kažem da nije političar! Štaviše, upotrebiću još jedan izraz – Milo Đukanović je politički predator. Za razliku od njega, o nivou vaše političnosti neka sudi javnost.

Nikada nisam mogao lako i stopostotno da odredim kada su povlačenje i kompromis mudrost, a kada izdaja i kukavičluk, kao što i nikada nisam mogao da znam kada napad i beskompromisnost vode u pobedu ili u poraz. Ali sam zato uvek sa sigurnošću znao, iako se ljudi ne udubljuju previše u nečije razloge i karakter, da ću zbog odluka koje sam donosio stalno biti izložen javnoj pljuvačini. Nas je malo u Makedoniji, pa dok vas drugi omalovažajau i vređaju, a vi smatrate da je najbolje da stavite glavu u pesak i da se pravite kao da „niste odavle”, u isto vreme mislite da možete da se iživljavate nad preostalim srpskim narodom u Makedoniji koji je u ključnim momentima bio na strani makedonskog naroda i države.

Od državnih vlasti nikada nismo očekivali ništa posebno, osim da nas Srbe u Makedoniji ne tretirate kao budale i da nas ne lažete tako drsko i besprizorno. Jednostavno, tražio sam ozbiljnost. Barem onakvu kakvu sam ja pokazivao prema makedonskom narodu i makedonskoj državi.