26.11.2020.

11:42

Foto:

Vesti

LAJČAK POSLAO OŠTRO UPOZORENJE HOTIJU! Priština MORA DA POŠTUJE SVE POTPISANE SPORAZUME u Briselu!


Lajčak je Hotija, u pismu upućenom 23. novembra, upozorio da je sloboda kretanja predviđena sporazumom o Slobodi kretanja i Sporazumom o zvaničnim posetama.

"Sporazum o zvaničnim posetama i njegovi amandmani koji su integralni deo ovog sporazuma obezbeđuju redovno vršenje zvaničnih poseta. Ta pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se vrlo korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između vas i Beograda, koje se mora sačuvati", napisao je Lajčak, prenosi prištinski Reporteri.

Informer

Miroslav Lajčak


Istovremeno, on je podsetio Hotija da su oba Sporazuma obaveza dogovorena tokom dijaloga i koju moraju da poštuju obe strane - i Beograd i Priština.

"Nepoštovanje ovih sporazuma šalju veoma negativan signal o kredibilitetu Kosova kao strane u procesu dijaloga. Dodatno, njihova kršenja podrivaju napore za normalizaciju odnosa između dve strane i pojačavaju tenzije na terenu. zauzvrat to ozbiljno utiče na trenutne razgovore o budućem sveobuhvatnom sporazumu", napisao je Lajčak.

Briselski diplomata poručio je Hotiju da je njegova uloga kao premijera ključna za obezbeđivanje poštovanja tih sporazuma postugnutih tokom dijaloga od strane kosovskih institucija.

Podsetimo, zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću je pre nekoliko dana zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. Više pročitajte OVDE.