05.12.2020.

23:20

Foto:

Vesti

KRIVIČNA PRIJAVA POSLE OTKRIĆA MILIONSKIH MALVERZACIJA! Đilas pod istragom!

Lider SSP, tajkun Dragan Đilas naći će se pod istragom zbog sumnje da je kao gradonačelnik Beograda bio umešan u milionske malverzacije tokom gradnje Mosta na Adi!

Đilas se sumnjiči da je sa saradnicima od izvođača radova uzeo mito od više miliona evra! Kako je utvrđeno, 22. avgusta 2008. godine grčkoj firmi 'Sil komeršel' samo u jednoj tranši isplaćeno je 2.491.507 evra na ime 'savetovanja' za izgradnju Mosta na Adi. Zastupnik te grčke firme bio je srpski državljanin Rajan Rajičić, a on je bliski prijatelj i imao je poslovne veze sa Đilasovim kumom Draganom Ješićem i bivšim direktorom Direkcije za izgradnju, Đilasovim kadrom Borisom Rankovićem!?!

Ogromne mahinacije

Zbog toga, ali i drugih osnovanih sumnji u milionsku korupciju Grad Beograd podneće sledeće nedelje krivičnu prijavu i zatražiće od tužilaštva da se hitno istraže šokantna otkrića o milionskim malverzacijama prilikom gradnje Mosta na Adi. Konkretno, tužilaštvo treba da utvrdi ko je, kako i po čijem nalogu isplatio silne milione evra za navodno 'savetovanje'.

Kako smo objavili, milioni evra su grčkoj firmi isplaćeni na osnovu vrlo sumnjivog ugovora, u kom se doslovce navodi da će Rajičić (zastupnik grčke firme 'Sil komeršel') od izvođača radova, austrijske firme 'Por' i slovenačke SCT dobiti milione na ime 'provizije' za nameštanja poslova na izgradnji mosta!?!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će grad podneti krivičnu prijavu protiv NN lica kako bi tužilaštvo utvrdilo ko je sve bio umešan u ovu korupciju.

- Grad Beograd do sada nije imao saznanja o svemu ovome. Šokirani smo saznanjem da je neko u Grčkoj pravio ugovore gde je svoju proviziju vezivao za dobijanje posla u Beogradu. Jasno je da je u pitanju korupcija... Mi smo znali da je pravljen aneks ugovora između izvođača i Grada Beograda i da je izvođač dobio više od 14 miliona evra od ugovorene cene, da je čak devet miliona evra isplaćeno samo zato da se tada još nezavršeni Most na Adi na silu otvori u novogodišnjoj noći, 31. decembra 2011. godine, kako bi tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas time počeo predizbornu kampanju za izbore 2012. godine. To je veliki skandal! Ali do sada zaista nismo imali saznanja o tome da su kompanije u Grčkoj, očigledno u vlasništvu lica iz Srbije, dobijale provizije za to što se ovde gradio Most na Adi... - ističe Vesić, dodajući da se nada da će tužilaštvo, uz pomoć Grčke, ispitati o čemu se radi.

- Nadam se i da će konačno ljudi koji su potpuno neosnovano uzimali proviziju na tada najskupljem projektu u Beogradu i Dragan Đilas, koji je za to svakako odgovoran, konačno biti kažnjeni - naglašava Vesić.

Nadležni na potezu

Komentarišući ove navode, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je inače i pravnik, ocenjuje da tužilaštvo mora hitno da reaguje.

- Potpuno je nejasno kako ovako veliki skandal i otimanje para građana dosad nisu bili otkriveni. Govorilo se da se detaljno proveravalo kako su trošene pare za izgradnju Mosta na Adi i zašto je uopšte potrošeno četiri puta više novca nego što je planirano... Ali sada je jasno da je neko pokušao da zataška veliku pljačku. Malo je falilo pa da ovaj lopovluk prođe neprimećeno. Ipak, prevara je otkrivena. Videćemo kakav će biti epilog, ali svi koji su pljačkali državu morali bi da odgovaraju bez obzira na funkcije i stranke... - apeluje Vučević.