06.12.2020.

18:41

Foto:

Vesti

BRUTALNA KAMPANJA Ne prestaju napadi na gradonačelnika Gračanice, albanski mediji izmišljaju afere

Naime, Gazeta Metro objavila je tekst prepun laži u kojem se navodi da je Popović "svojoj nevladinoj organizaciji Centar za mir i toleranciju iz budžeta prebacio pomenuti iznos. Dalje se navodi da ova NVO navodno prikuplja podatke protiv  OVK, što je, takođe, potpuno netačno.

Informer

Reč je o klasičnoj podmetačini sa ciljem da se diskredituju izabrani politički predstavnici srpskog naroda koji su na poslednjim izborima osvojili apsolutnu većinu glasova.

Ovaj portal, čiji je tekst preneo i RTK, zvanično glasilo privremenih prištinskih institucija, pozvao se na izjavu funkcionera SPS Zorana Anđelkovića koji je na jednoj televiziji u Beogradu pozvao Srbe sa KIM da masovno svedoče protiv OVK.

- Pozivam sve porodice, rudare iz Belačevca, njihove prijatelje i porodicu da napišu izjavu. Ako ne žele da je daju agencijama za sprovođenje zakona, neka je predaju Centru za mir i toleranciju, a mi ćemo naći način da je pošaljemo Specijalnom tužilaštvu. Neka predaju izjave ili našim organima ili Centru za mir i toleranciju i mi ćemo se pozabaviti njima, rekao je tada Anđelković, misleći na svoju organizaciju sa sedištem u Beogradu.

Ovu njegovu izjavu zloupotrebili su albanski mediji koji su u svojim izveštajima navodili da se radi o istoimenoj organizaciji u Gračanici, iako su znali da to nije tačno.

Istina je potpuno drugačija ali je i veoma lako dokaziva. Jedan od osnivača Centra za mir i toleranciju iz Gračanice jeste bio Srđan Popović, gradonačelnik ove opštine, ali je on ovu organizaciju napustio daleke 2009. godine kada je ušao u političke vode. Na sajtu se navodi da je bio jedan od osnivača, ali ga odavno nema u upravljačkoj strukturi ove NVO. Takođe, ova organizacija od opštine Gračanica jeste dobila pomenuti iznos novca, ali istu sumu je dobilo još trinaest drugih NVO, a sve odlukom komsije koja je ocenjivala projekte koji su pristigli na javnom konkursu.

Informer

Osnivač istoimene organizacije, ali sa sedištem u Beogradu je Zoran Anđelković, a ove dve organizacije, sem istog imena, nemaju apsolutno niša drugo zajedničko. Čak su registrovane u dva različita sistema, jedna pred institucijama u Prištini, a druga u Beogradu.

Gazeta Metro u svom tekstu napala je i koordinatora Centra za mir i toleranciju iz Gračanice Stefana Filipovića kojeg je okarakterisala kao "političkog analitičara u ruskom propagandnom mediju Sputnjik koji je veliki obožavalac zločinca Ratka Mladića jer na svim fejsbuk profilu objavljuje njegove slike."

- Tekst je objavljen bez ikakve prethodne provere informacija u registru nevladinih organizacija. Portal Gazeta Metro je povezao organizaciju koju vodi gospodin Anđelković sa sedištem u Beogradu, ulica Kneza Višeslava 72, sa organizacijom Centar za mir i toleranciju Priština, registrovanom u skladu sa kosovskim zakonom, koja se nalazi u Gračanici, u ulici Miloša Obilića b.b, navela je ova organizacija.

- Iz prethodnog se jasno može izvesti zaključak da su pomenuti Centar za mir i toleranciju iz Beograda i Centar za mir i toleranciju iz Prištine, u potpunosti dva različita pravna lica registrovana u dva različita pravna sistema. Neznanje, neinfomisanost i neprofesionalnost dovodi u zabludu javnost sa opasnom tedencijom narušavanja ugleda osamnaestogodišnjeg rada civilne organizacije iz nevećinske zajednice. Takođe je član organizacije Stefan Filipović neargumentovano naveden kao „analitičar u ruskom propagandnom mediju „Sputnjik “, što je apsolutno netačna informacija. Naime, gospodin Filipović je bio samo jedan od sagovornika tog medija.

Hajka na gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića traje nekoliko meseci, a svoj vrhunac dostigla je pre nekoliko nedelja kada zatražio da nadležni organi uklone bilbord sa amblemom OVK koji je osvanuo u Kišnici. Tada ga je verbalno napao albanski odbornik u Gračanici Granit Gaši koji je protiv Popovića najavio podnošenje krivične prijave, samo zato što je od nadležnih zatražio institucionalno rešavanje problema. 

Nakon toga, napadi na poltičke predstavnike Srba u Gračnici nastavljeni su i u albanskim medijima.