17.12.2020.

23:32

Foto:

Vesti

TAČI U SVE VEĆOJ PANICI! Ratni zločinac želi slobodu po svaku cenu!?

Tačijev branilac Dejvid Huper naglasio je da će, ako bude pušten, njegov klijent poštovati sve uslove koje sud odredi i da će se 'sasvim sigurno' vratiti na suđenje, koje bi trebalo da počne u avgustu sledeće godine.

- Tači nije odgovoran za bilo koji zločin za koji je optužen, a optužba o trgovini organima zarobljenih Srba nije navedena u optužnici. Pozivamo sudiju za prethodni postupak Nikolu Gijua da odbaci kao neosnovane tvrdnje tužilaca da bi Tači na slobodi nastavio da opstruiše rad suda i uznemiravao i zastrašivao svedoke. Takođe, ne postoji opasnost od njegovog bekstva. Tužilaštvo se oslanja na uopštene, nepotkrepljene tvrdnje koje Tačija ne dovode u vezu sa bilo kakvim prekršajem - ustvrdio je Huper, dodajući da je preterana tvrdnja tužilaca da Tači ima uticaj na bivše članove OVK i da može mobilisati pristalice, uključujući i veterane, da zaplaše svedoke.


Podsetimo, Tači je, zajedno za Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, optužen za ratne zločine nad Srbima na Kosovu. Optužnica Tačija i ostale u deset tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Svima njima preti kazna od 15 godina zatvora do doživotne robije.