18.12.2020.

13:59

Foto:

Vesti

MINISTAR POPOVIĆ NA ONLAJN KONFERENCIJI UNDP! INOVACIJE PREDUSLOV ODRŽIVOG RAZVOJA

Tom prilikom Popović je istakao da savremena inovativna rešenja iz oblasti informacionih tehnologija, veštačke inteligencije, pametnih gradova i big dejta predstavljaju ključan preduslov ispunjenja ciljeva održivog razvoja, zelene agende i unapređenja rada i života ljudi.
Srbija je prema proceni UNDP za 2019. godinu svrstana u kategoriju zemalja sa veoma visokim stepenom razvoja ljudskog društva.

Ministar Popović je, govoreći na konferenciji, na kojoj je predstavljen novi Izveštaj o ljudskom razvoju 2020 „Sledeća granica: Ljudski razvoj i Antropocen“, naveo da je veliki broj inovativnih rešenja u Srbiji, rezultat rada pametnih mladih inženjera i studenata.

- Kroz implementaciju njihovih inovacija jačamo zajednicu mladih, koji su jedan od ključnih faktora razvoja Srbije na održivoj osnovi - kazao je Popović.

Popović je naveo da modeli urbanizacije koji neposredno koriste digitalne tehnologije i pametni gradovi rešavaju ključne izazove urbanizacije i održivog razvoja.

Informer

Popović

- Pametni gradovi zasnivaju se na inteligentnim digitalnim mrežama, koje povezuju građane, vlade i javne institucije. Klaud aplikacije upravljaju i analiziraju ove podatke i pretvaraju ih u stvarnu inteligenciju koja unapređuje modele rada i života - kazao je on.

- Softveri zasnovani na veštačkoj inteligenciji donose velike koristi društvu, a mašinsko učenje se intenzivno koristi za poboljšanje usluga i automatizovano donošenje odluka - zaključio je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je istakao da su izazovi koje je pred nas stavila pandemija KOVID-19, još jednom pokazali da rešenje za brojne probleme sa kojima se čovečanstvo suočava leži u primeni inovacija i IT tehnologija.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj ističe, da bi delotvorno reagovala na pandemijske izazove, Vlada Republike Srbije preduzima brojne mere primenjujući  savremena tehnološka rešenja iz različitih oblasti informacionih tehnologija, poput blokčejna, veštačke inteligencije, pametnih gradova.

Informer

Popović

- U martu 2020. godine, neposredno nakon izbijanja pandemije, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije sproveo je veliku kampanju pod imenom "Budi I Ti heroj!". Ideja je bila da se mobilišu članovi inovacione zajednice i iskoriste njihovi ogromni potencijali u borbi sa pandemijom - naveo je ministar.

Kako je istakao, na adresu Kabineta pristiglo je više od sto pedeset prijava sa raznovrsnim rešenjima, od kojih su neke uspešno razvijene i implementirane u kratkom vremenskom intervalu.
Pored ministra Popovića, na konferenciji su govorili Stevo Pendarovski, predsednik Republike Severne Makedonije, Aurelij Ćokoj, ministar spoljnih poslova Republike Moldavije, Natela Turnava, ministarka ekonomije i održivog razvoja Gruzije i Ašim Štajner, administrator UNDP.

Povod za održavanje konferencije je predstavljanje novog Izveštaja o ljudskom razvoju (UNDP Human Development Report 2020), sa posebnim fokusom na implikacije na zapadni Balkan, Tursku i zemlje Istočne Evrope i Južnog Kavkaza. UNDP Izveštaj 2020 o ljudskom razvoju fokusira se na promenu odnosa čoveka prema prirodi i na promenu života ljudi u sadašnjosti i budućnosti. Izveštaj daje i smernice koje će obezbediti da progres i oporavak od pandemije KOVID-19 bude održiv na društvenom nivou i u pogledu životne sredine.

Konferenciju organizuju Program Ujedinjenih Nacija za Razvoj (UNDP), Regionalna kancelarija za Evropu i zajednicu nezavisnih država (CIS) – RBEC.