18.12.2020.

23:27

Foto:

Vesti

PRITISCI ZA IZMENU DEJTONA VODE KA UKIDANJU REPUBLIKE SRPSKE! Vučić: O tome odlučuju samo tri konstitutivna naroda!

On je izjavio večeras da je odluka o promeni ili reviziji Dejtonskog sporazuma pre svega na tri konstitutivna naroda u BiH, ističući da se o tome mora odlučivati konsenzusom, nikako uz preglasavanje.

- Za to se, po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu pitaju tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Ni Igmanska inicijativa, ne previše ni predsednik Srbije. O tome će oni odlučivati, uz konsenzus, ne sme biti preglasavanja - rekao je Vučić na TV Prva, u emisiji u kojoj gostuje sa profesorom dr Ivom Viskovićem i direktorom Fondacije za otvoreno društvo Milanom Antonijevićem, koji su, inače, potpisali inicijativu Igmasnke inicijative za izmenu ustava BiH.

Vučić je istakao da pritisak vodi u drugom smeru, odnosno da je izraz "funkcionalna država" zapravo eufemizam za šustinsko smanjenje kompetencija i prerogativa vlasti Republike Srpske.

- Suština je da se RS oduzmu dodatna ovlašćenja, kako bi BiH bila funkcionalna država. Da nema entitetska ovlašćenja, koja je dobila u Dejtonu i za koji se srpski narod izborio - rekao je Vučić.

Profesor Visković je primetio da BiH nije funkcionalna država kao što bi trebalo, podsetivši da se Ustavom, koji je deo Dejtonskog sporazuma, menja i sam sporazum.

Sa njim je saglasan i Antonijević, koji je ocenio da ima dosta elementa kada je reč o tome zašto je potrebno menjati okvirni deo koji se tiče Dejtona, kada je reč o funkcionisanju institucija, podsećajući da se time bavi i Igmanska inicijativa.