24.12.2020.

09:58

Foto:

Vesti

VERUJEM U SNAŽNIJU VOJSKU SRBIJE I VAS! Vučić uručio odlikovanja pripadnicima VS!

Predsednik je srebrnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić", za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva uručio potpukovnicima Vojske Srbije Bošku Šerbedžiji i Zoranu Erkiću.


Za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije, srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su pukovnici VS Goran Momčilović i Nebojša Nikolić, kao i kapetan bojnog broda Stanko Šušljik.

Predsednik je odlikovanja dodelio i potpukovnicima srpske armije Mileti Bugarinoviću, Veljku Vlahoviću, Radovanu Damnjanoviću, Goranu Ikoniću, Valerijanu Kardošu, te Darku Ljutiću.

Odlikovanja su primili i potpukovnici Nenad Miletić, Ljubomir Obradović, Vladan Petronijević, Jovan Rsovac, Dejan Štošić, Filip Filipović.

Na svečanosti u Predsedništvu Srbije, Vučić je odlikovanja uručio i majorima VS Ivanu Krstiću, Srđanu Nikoliću, Aleksandru Petroviću i Zoranu Raduloviću, te kapetanu Goranu Novakoviću.

Informer

Odlikovanja najboljima

Za zasluge i rezultate odlikovani su i zastavnici VS Saša Arsić, Miloš Krstić, Siniša Milosavljević, Goran Nikolić, Slaviša Pećić, Dragan Stevanović, Darko Cvetanović.

Vučić je odlikovanja dodelio i starije vodniku prve klase Dejanu Stefanoviću, te vojnim službenicima Sašku Stević i Miroslavu Milenkoviću, i vojnim nameštenicima Draganu Jovanoviću i Petku Stošiću.

Obraćajući se laureatima, predsednik Srbije je istakao da medalja ostaje njima i njihovim porodicimana na ponos, da su činili dobra dela, radili velike stvari u vreme kada nije bilo lako, a svim pripadnicima vojske obećao dalje poboljšanje materijalnog i životnog standarda.

- U ovakvim prilikama čovek i ne zna šta da kaže... Imam dve poruke za vas. Jedna je da kakvu god medalju, odlikovanje, da dobijete - za vas to predstavlja veliku cast, ali i posebnu obavezu. Niste više neko ko je samo pripadnik vojske, neko koga je država izabrala da obavlja najvažniji posao da čuva i da joj služi, već neko ko ima obavezu više, ko god tu medalju nosi gde god da se nalazi. U kafani, pozorištu na svakom mestu, uvek morate da budete najgodgovorniji, najozbiljniji i najmarljiviji - poručio je on.

Informer



Izrazio je zahvalnost što su predanošću, trudom i radom pokazali kako odgovorni ljudi mogu da naprave razliku.

- Želim kod vas da vidim dodatnu veru i želju da zajednički menjamo našu armiju, doprinosimo zajendički njenoj snazi. Druga stvar za koju vas molim, a nisam siguran kakva i koliko teška vremena nam predstoje. Kao što vidite na Srbiju i naš narod neki gledaju kao remetilački faktor. Valjda samo kada smo suviše slabi možemo biti dobri. Ne želimo da budemo slabi, čuvaćemo mir, ali morate da vodite računa u svakom trenutku da budete spremni da ne daj Bože zaštitite zemlju od potencijalnog agresora - podvukao je predsednik.

Informer

Aleksandar Vučić

On je kazao da ovo odlikovanje bude podstrek za njihov dalji rad, da bi uz još više energije pružili dodatni doprinos očuvanju Srbije i unjenom brzanom napretku.

- Verujem u snažniju Vojsku Srbije i vas - poručio im je predsednik Vučić.

Predsednik je odlikovanja dodelio uz poštovanje svih epidemioloških mera, zbog čega je i ceremonija dodele priznanja podeljena u više delova.

Dodeli odlikovanja prisustvuju ministar odbrane Nebojsa Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović te komandant RV i PVO general major Duško Zarković.

Inače, Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije danas obeležavaju svoj dan - 24. decembar, u sećanje na taj dan 1912. godine, kada je na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koje su imale vojno vazduhoplovstvo i medu prvih pet zemalja koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima (tokom opsade Skadra 1913. godine).