25.12.2020.

09:41

Foto:

Vesti

NOVI POČETAK ZA AMERIKU I NOVA PRILIKA ZA SRBIJU! Đurić: Radićemo na promociji i pozitivnom imidžu naše zemlje!

Ðurić za RTS navodi da srpski i američki interesi mogu i treba da se preklapaju po različitim pitanjima i da od SAD izgradimo jedan od stubova naše stabilnosti i napretka.

Ðurić je rekao da veruje u primenu Vašingtonskog sporazuma i dobru saradnju sa novom američkom administracijom u pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju.

- Verujem da je novi početak za Ameriku i nova prilika i za nas i da mnogo toga zavisi od onoga koliko ćemo da radimo i koliko ćemo da se trudimo - kaže Ðurić.

Podseca da se sledece godine obeležava 140 godina diplomatskioh odnosa Srbije i Amerike i to je, kako kaže, izvanredna prilika da se odnosi unaprede.

Danima su mediji u Srbiji izveštavali o sednici spoljnopolitickog odbora predstavnickog doma americkog kongresa, na kojoj su bivša americka državna sekretarka Madlen Olbrajt i predsedavajuci Eliot Engel govorili o tome da Srbija ne sme da stopira proces razvoja državnosti Kosova, jer je Kosovo nezavisno i da Srbija nece uci u EU dok ga ne prizna.

- Eliot Engel je izgubio na izborima, cak i unutar svoje partije. Alabanski lobi se veoma oslanjao na podršu pojedinih stavaova koje je on iskazivao u prethodnom periodu. Ono što ce biti cilj Srbije u narednom periodu da mi imamo srpske Eliot Enegle medu kongresmenima, senatorima, uglednim americkim politicarima - rekao je Đurić.

Navodi da je duboko uveren da srpski i americki interesi mogu i treba da se preklapaju po razlicitim pitanjima i da negujuci partnerstva sa našim tradicionalnim prijateljima i saveznicima, treba i od SAD da izgradimo jedan od stubova naše stabilnosti i našeg napretka.

- Koliko god da je teško naslede iz prošlosti u pojedinim segmentima, naš državni i nacionalni interes je da se potrudimo da sa Amerikom imamo bolje odnose - rekao je Đurić.

Informer

Marko Đurić


Prema njegovim recima, mnogo znaci i što je predsednik Vucic u prethodnom peroiodu ostvario dobre licne kontatkte sa nekima od njih.

- Mi ćemo sada nastaviti to gradimo, da svakodnevno obilazimo i razgovaramo sa tim ljudima i da radimo sa predstavnicima medija, da radimo ono tradicionalno,ali i moderno lobiranje za srpski interes. U tom smislu, angažovaćmo i brojnu srpsku dijsporu koja je dugo bila podeljena na ideološkim, politickim i raznim drugim osnovama i da okupimo sve oko Srbije oko njene buducnosti - naveo je Đurić.

Srbija je, ističe, uvek imala svoju samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku.

- Mi otvoreno govorimo ko su nam partneri, ali mi želimo da naš odnos prema SAD učinimo ništa manje prijateljskim i ništa manje partnerskim. Naprotiv, želimo da budemo blizu, da budemo zajedno u mnogim stvarima i kada delujemo zajedno možemo da budemo pravi drim tim - ukazao je Đuric.

- Po pitanju Kosova i Metohije i nekolicini drugih tema imamo mnogo o čemu da razgovramo i uveren sam da se argumenti Srbije mnogo pažljivije slušaju nego pre - kaže Đurić.

Vašingtonski sporazum potpisan je pre tri i po meseca. Predsednik Vucici u više navrata je naglasio da ce Srbija poštovati taj dogovor.

- Ne samo da ćemo nastaviti da poštujemo Vašingtonski dogovor, nego ćemo nastaviti da insistriramo na njegovoj primeni. Svi signali koje imamo iz okruženja predsednika SAD govore o tome da će nova američka administarcija nastaviti da radi sa nama na primeni - rekao je Đurić.