25.12.2020.

11:09

Foto:

Vesti

NACIONALNA BEZBEDNOST DRŽAVNI PRIORITET! Stefanović otvorio onlajn konferenciju o nacionalnoj bezbednosti Srbije 2020.

Stefanović je kazao da je nacionalna bezbednost zemlje u samom vrhu državnih prioriteta i dodao da je međunarodna saradnja u sferi bezbednosti danas možda i potrebnija nego ranije s obzirom da je svet i dalje suočen sa brojnim pretnjama počevši od aktivnih žarišta na području Bliskog istoka, ali i uz narastanje novih oblika ugrožavanja bezbednosti, kao što su migrantska kriza, sajber napadi i različiti drugi hibridni napadi, do pandemije korona virusa.

Ministar je podsetio učesnike da je Narodna skupština Srbije usvojila novu Strategiju o nacionalnoj bezbednosti i Strategiju odbrane i kazao da se time potvrđuje kooperativni i integralni pristup bezbednosti.

Prema njegovim rečima, strateško opredeljenje predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije jesu očuvanje samostalnosti i samostalnog odlučivanja naše zemlje, politika vojne neutralnosti i briga o interesima naših građana.

- Gradimo jaku, ekonomsko snažnu i otvorenu Srbiju koja razvija odnose i saradnju sa svim državama na ravnopravnim odnosima, ali koja donosi samostalno odluke kojima upravljaju isključivo njeni građani - istakao je Stefanović.

Dodao je da se gradi Srbija koja ima snagu da zaštiti interese Srba na Kosovu i Metohiji, ali koja ima i snage da se suprotstavi svima koji ugrožavaju interese srpskog naroda.

- Naša zemlja u geopolitičkom smislu pripada izuzetno osetljivom balkanskom području u kome su uvek bili prisutni interesi brojnih međunarodnih subjekata. Odlučili smo se za vojnu neutralnost i jedina smo zemlja na Balkanu koja se za to odlučila. Svesni smo da je reč o specifičnoj poziciji s obzirom da su ostale zemlje u nasem neposrednom okruženju, izuzev BiH, u NATO - naveo je ministar.

Stefanović kaže da opredeljenje da Srbija bude van vojnih saveza jasno odražava stav da država svoju politiku u sferi bezbednosti i odbrane vodi samostalno nastojeći da sarađuje sa svima kako bi mogla da pruiži aktivan doprinos stabilnosti, miru u regionu i svetu.

To omogućava da Srbija ostane van sukoba velikih sila i da sarađuje sa svima, kaže Stefanović i dodaje da se to dešava isključivo u skladu sa svojim interesima i u skladu sa interesima svojih građana.

Da bi Srbija mogla da bude vojno neutralna i njena vojska mora da bude jaka, naveo je ministar i naglasio da održavanjem potrebnog nivoa vojske i njegovim unapređenjem obezbeđuju se uslovi za adekvatan odgovor odbrane na savremene izazove i pretnje bezbednosti našoj zemlji.

- Oslonac na sopstvene snage i sposobnosti predstavlja polaznu osnovu za planiranje odbrane i sprovođenje odbrambenih priprema Srbije - kazao je Stefanović i naveo da se u tom smislu radi na jačanju domaće odbrambene industrije i pokretanju velikog broja projekata razvoja naoražanja i vojne opreme, što ne znači da neće biti nastavljena i nabavka iz inostranstva.

Prema njegovim rečima, iskustvo iz poslednjih oružanih sukoba, poput onog u Nagorno-Karabahu u kojem je u prvi plan došla upotreba bespilotnih letelica, ukazuje na trend povećanja značaja i uloge najsavremenije vojne opreme.

- Mi smo preduzeli mnoge mere radi opremanja Vojske Srbije savremenim naoružanjem, avionima, helikopterima, tenkovima, oklopnim vozilima i drugim sredstvima. Sa opremanjem, zahvaljujući podršci predsednika Vučića, nastavljamo i tokom 2021. godine, ali i narednih godina - kazao je ministar.

Navodi da novca u budžetu za to ima i da se ulaže u domaće znanje, domaće fabrike, u Vojno-tehnički institut i druge institute koji će pomoći da se razvije tehnologija i to sa ciljem da se bude što manje zavisno od nabavke iz inostranstva.

- Ne umanjujući značaj tehnološkog faktora, istakao bih da je za operativne sposobnosti Vojske Srbije od ključnog značaja ljudski faktor u koji je potrebno neprekidno ulagati - u kadar koji je do sada nebrojeno puta potvrdio patriotizam, profesionalnost - naglasio je ministar i dodao da je zato ponosan što je obezbeđeno povećanje plata za pripadnike Vojske Srbije i u 2021. godini.

- Ne možemo imati snažnu vojsku ako nemamo zadovoljne vojnike, koji su pristojno plaćeni i ako ih nemamo u dovoljnom broju - zaključio je Stefanović i još jednom naglaiso da je Srbija črvsto opredeljena da ostane faktor mira i stabilnost u regionu i da razvija kapacitete koji će biti potreba takvog stanovišta.