01.01.2021.

06:11

Foto:

Vesti

JEFTINIJI GAS ZA GRAĐANE SRBIJE! Vučić na otvaranju Balkanskog toka najavio suštinske promene u ekonomskom razvoju zemlje!

 

Vučić je objasnio da će gasovod doneti Srbiji povojlniji gas uz maksimalnu cenu od 155 dolara. Uz to, predsednik je naglasio da je važno sprovesti gasifikaciju svih delova Srbije jer gas dovodi investitore.

To je, kazao je, niže nego gas koji dobijamo na mađarskoj granici preko Ukrajine, koji staje 160 dolara po hiljadu kubika, uz dodatne doplate za tranzit.

Informer

Aleksandar Vučić na otvaranju gasovoda Balkanski tok


- Sada ćemo imati gas po ceni od 155 dolara maksimalno, plus 12 do 14 dolara za transport kroz naš sistem. Mnogo niža cena, koja je veoma povoljno, ali istovremeno dobijaćemo kroz takse na procenat koliko smo vlasnici novac za vraćanje kredita za izgradnju gasovoda - rekao je on.

Gasovod je otvoren u šest ujutro, jer, kako kaze, tada kreće komercijalni ugovor, od tada kreće da teče komercionalno gas.

Informer

Zajedno s predsednikom Vućićem, otvaranju prisustvuju Igor Mirović, Aleksandar Antić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

- Želim vam svima Srećnu Novu godinu, da budete zdravi i da konačno krene gas kroz našu zemlju. Živelo prijateljstvo Srbije i Rusije - rekao je Vučić na srpskom i ruskom.

nakon toga svečano je pušten u rad gasovod Balkanski tok.

- Ovo što se čuje, predsedniče, to je zbuk gasa koji je potekao - rekao je Bajatović.

Informer

- Evo nas ovde u Gospođincima na velikom i važnom događaju. Gas nabavljamo po ceni od 155 dolara na hiljadu kubnih metara gasa. Ovo je strateški veoma važno za nas, a povoljna okolnost je naplaćivanje gtranzitne takse i otplata sredstava. U budućnosti dobijamo priliku da još snažnije privučemo investitore. Imamo skoro svuda u našoj zemlji gas i time ćemo privući sve one koji otvaraju fabrike. Ne znam kako će to izgledati između Rusije i Ukrajine, ali Srbija je uspela da osigura snabdevanje gasom, koji će ići i van naše zemlje. Izvinite što sam vas podigao ovako rano, ali takav je koercijalni ugovor. Srećna vam nova godina - rekao je Vučić.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko poželeo je svima srećnu Novu godinu.

Bocan Harčenko: Hvala predsedniku Srbije

- Ovo je najbolji poklon za Novu godinu. Gas će obezbediti ekonomsku stabilnost vaše zemlje i omogućiti dalji razvoj zemlje. Ovim se obezbeđuje energetska stabilnost u Srbiji. Ovo se potpuno uklapa u smernice privrednog razvioja koje je uoči Nove godine izneo gospodin predsednik Vučić. I ne samo Srbije nego i šireg regiona. Predsednik je rekao da ima i dodatnih mogućnosti da Srbija postane još provlačnija za investitore, što daje više mogućnosti i u okviru regionalne, ali i evropske aktivnosti. Izražavam zahvalnost svima koji su radili na ovom projektu, želim svima zdravlje i hvala predsedniku Srbije - rekao je Bocan Harčenko.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović upoznao je prisutne s detaljima Balkanskog toka.

- Koristilči smo najmoderniju opremu, sad radimo na planu gasovoda Beograd - Banjaluka i ka Horgošu, što će nam omogućiti pristup Severnom toku 1 i 2. Sve što je traženo od nas u tehničkom i komercijalnom smislu je ispunjeno - rekao je Bajatović.

Na pitanje da li će gasifikacijom biti i snižena cena gasa, Vučić kaže;

Jeftiniji priključak za gas za građane Srbije

- Gledaćemo da sa svim taksama, pre svih lokalnih samouprava, uvođenje gasa bude jeftinije i to nam jeste ozbiljan problem. Od ponedeljka sedamo i s predstavnicima Vlade, Srbijagasa nađemo rešenje da priključak košta jeftinije. Mi želimo da počnemo da naplaćujemo gas i imati više novca i čistiji vazduh, ulice. Glupa nam je politika decenijama da skupo naplaćujemo priključak na gas i ljudi ne žele da se odriču 1.200 evra. Daćemo po najnižim mogućim cenama jer ćemo imati više novca i čistiju zemlju. A i finansijski će nam se isplatiti - rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na gasifikaciju zemlje.

- Gasna infrastruktura mnogo košta, ali moramo da povežemo Valjevo i Leskovac. Ovo je siuštinski važno za ekonomski razvoj Srbije. Očekujte za 15 dana nove predloge, uveren sam da će Vlada da tro prihvati i donese nove mere koje će olakšati građanima život.