12.01.2021.

12:27

Foto:

Vesti

SELAKOVIĆ SA KINESKOM AMBASADORKOM: Zadovoljni smo saradnjom, imamo punu podršku Kine po pitanju Kosova i Metohije!

Selaković je konstatovao da odnosi Srbije i Kine nastavljaju da jačaju i izrazio zadovoljstvo intenziviranjem saradnje Srbije i Kine tokom pandemije virusa korona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija pridaje veliki značaj daljem obogaćivanju strateškog partnerstva i jačanju dijaloga na najvišem nivou sa Kinom i naglasio da Vlada Srbije nastavlja da sledi smernice koje su za razvoj saradnje postavili predsednici Aleksandar Vučić i Si Ðinping.

Selaković je istakao da se sa velikom radošću očekuje što skorija poseta predsednika Si Ðinpinga Srbiji, u trenutku kada to epidemiološki uslovi u svetu dozvole.

Ministar je izrazio zadovoljstvo saradnjom koju ostvaruju dva ministarstva spoljnih poslova, uz želju da se u narednom periodu ulože i dodatni napori za njeno intenziviranje.

Srbija neizmerno ceni principijelnu poziciju Kine po pitanju Kosova i Metohije, posebno unutar UN i drugih međunarodnih organizacija i institucija, i očekujemo da će ta podrška biti nastavljena u istom duhu, rekao je Selaković.

Informer

Čen Bo

Poručio je da je Srbija u potpunosti posvećena intenziviranju saradnje sa Kinom kroz bilateralne kanale, ali i posredstvom inicijative „Pojas i put“ i mehanizma saradnje Kine sa zemljama Centralne i istočne Evrope.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će trend direktnih kineskih ulaganja u Srbiji biti nastavljen, kao i da će doći do rasta srpskog izvoza u Kinu.

Selaković je istakao i saradnju dve zemlje u oblasti kulture, uz podsecanje da je novembru 2018.godine otvoren Kulturni centar Srbije u Pekingu, koji će, istakao je ministar, doprineti boljem poznavanju Srbije i naše kulture u Kini.

Podsetio je da je planirano i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu, čiji je kamen temeljac postavio predsednik Si Ðinping.

Selaković je ambasadorki Čen uputio čestitke i poželeo joj uspeh u 2021. godini, i zahvalio na čestitki koju mu je povodom Nove godine uputio državni savetnik i ministar inostranih poslova Kine Vang Ji.